Доц. Атанас Семов е победител в конкурса за избор на първия български генерален адвокат в Съда на ЕСв Люксембург. Това става ясно от резултатите от конкурса, публикувани на сайта на правосъдното министерство.

Конкурсната процедура се провежда за втори път, след като при предишния избор единственият допуснат до устен изпит кандидат Иван Гюров получи ниска крайна оценка.

Зад Семов в класирането са Димитър Стефанов, Иван Боев и Антонина Бакърджиева-Енгелбрект.

Според правилата конкурсната комисия обявява класирането на кандидатите с доклад, който изпраща, заедно с цялата документация по процедурата на министъра на правосъдието и на министъра на външните работи в тридневен срок от приключване на събеседването. Двамата министри съвместно трябва да предложат на Министерския съвет кандидата за генерален адвокат като МС е овластен да вземе окончателното решение относно българската кандидатура.

"С оглед на високия статус и отговорностите на генералния адвокат, както и предвид на това, че никой от кандидатите в конкурса не е постигнал отличен резултат и не се откроява категорично спрямо останалите, предстои провеждането на допълнителни консултации преди приемането на окончателно решение", съобщиха от правосъдното ведомство.

В доклада на комисията се отбелязва, че Договорът за функционирането на ЕС изисква при заемането на длъжността на генералния адвокат в СЕС да бъдат представени всички гаранции за независимост. Затова е препоръчано преди двамата министри да внесат предложението за избор на генерален адвокат в МС, "да инициират предварителна проверка за установяване на принадлежността на съответното лице към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия". Длъжността на генералния адвокат в СЕС е публична по смисъла на закона за досиетата.