"Ние се сражавахме в трудна битка и поехме отговорността за решение, което да избегне най-екстремните плановете на консервативните кръгове в Европа", заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Така той коментира новината за постигнато единодушно споразумение от лидерите на Еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна програма за Атина, предаде БНР.

"Ние предотвратихме план за финансово задушаване и колапс на банковата система в страната и успяхме да преструктурираме дълга. Ние успяхме да осигурим средносрочно финансиране и постигнахме сделка, която ще остави в миналото сценария Grexit (излизане на Гърция от Еврозоната - б.р.)", каза още Ципрас.

Според него наложените от Еврозоната мерки неминуемо ще доведат до нова икономическа рецесия в Гърция.

"Изпратихме на всички в Европа послание за нашето достойнство", изтъкна министър-председателят.

По думите му Гърция ще продължи да се бори, за да се върне към икономически растеж, а днешното решение ще запази страната му в условията на финансова стабилност.  Според Ципрас финансовият пакет за 35 милиарда евро в подкрепа на икономическия растеж и преструктурирането на дълга ще накарат финансовите пазари да разберат, че сценарият Grexit е вече в историята.

"Този път тежестта на реформите ще бъде разпределена въз основа на социалната справедливост. Tя ще падне върху тези, които все още не са си платили по време на кризата. Нуждаем се от радикални реформи, за да се отървем от старата олигархия", допълни Ципрас.

Много вероятно е обаче съвсем скоро той да не бъде премиер на страната. Днес министърът на труда