Най-малко 23-ма руски десантчици загинаха след крутване на казармата им, предаеде НюзлРу.

Трагедията стана в селището Светлий, близо до сибирския град Омск.

Бетонната сграда се срутила късно вечерта в неделя местно време. Спешно на помощ се притекли военнослужещите от поделението, както и спасители и пожарникари. Изпод развалините измъкнали 42-ма души. 23-ма от тях били мъртви. 19 човека са ранени, като съ стоянието на 12 от тях е тежко или много тежко.

Поделението, в което се случи инцидентът, е на военномъздушните войски. Там се обучават младши командири. До разпадането на СССР през 1991 г. то се намирало на територията на Литва.

Причините за трагедията засега са неизвестни.

Стана ясно обаче, че през 2013 г. в казармата бил извършен основен ремонт. Жител на Омск на име Владимир Настиченко споделил пред блога "Лайф нюз", че участвал в ремонта и че в бригадата му било пълно с алкохолици и наркомани. Той твърди, че те нямали никаква квалификация и работили само за единия залък в буквалния смисъл на думата. Такива били 35 от общо 40-те работници в бригадата.

Руската военна прокуратура започнала следствие във връзка с тежкия инцидент. Военният министър Сергей шойгу прекратил отпуска си и започнал на всеки половин час да информира президента Владимир Путин за ситуацията в поделението в Светлий.