Най-добрите преводачи казват, че преводът е като жената - ако е хубав, не е верен и обратното...

След срещата вчера в Момчилград, днес Бойко Борисов и Лютви Местан са вече на различни места. Първият отправя съвършено ясни, еднопластови, стоплящи сърцето послания: "Гърците какви победители са, като пак искат пари", и "Ние ще искаме от Европа 80 млн. евро". Та затова да се занимаем с втория.

Пред журналисти баш витията похвърли няколко точки, бавно и ясно, да не би някой да не си запише с калема. Предлагаме само един от множеството варианти на значение, без претенции, защото г-н Екзактен, разбира се знае, че те въобще може да не са релевантни на смисъла на казаното от него.

- Между опозиция и управляващи не трябва да има непреодолими Берлински стени; властта и опозицията трябва да бъдат в диалог, особено по тези въпроси, които засягат националния интерес; ДПС няма да откаже участие в консултациите за съдебната реформа (и то мигновено преди ваканцията, б.р.). Тези трите са ясни... 

-  ГЕРБ трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа, вместо подкрепящ проекта на Реформаторския блок. Т.е.: Искате ли рамо от нас или не? Ако да, то си има цена - Радан, Корман и сие в ъгъла.

- През седмицата е имало намеци за среща с ДПС от страна на инициаторите на съдебната реформа, но същите тези хора днес определили Движението като камъче в обувката. Реформите предполагат съвършено друг език. Т. е.:- Правят се на много отворени, но всъщност ни се свалят. А между другото да не забравя - и Атанас Атанасов да бъде разкаран веднага!

- Съдебната реформа може да се постигне по пътя на диалога на евроатлантическото мнозинство от системни партии и да бъде реализирана след местните избори. Т.е.- и Патриотичният фронт аут, ясно?!

- Мнозинството трябва да постигне предварително съгласие по основните въпроси, за да има успешна съдебна реформа за далеч по-кратки срокове. Ако реформата върви по пътя, начертан от Реформаторския блок, тя ще се забави, дори ще се провали. Т.е. - влезем ли в играта, освен другото, всичко ще стане ужасно бързо и Европа има да вика "въй, въй" възхитена.

- Във вчерашното кафе нямало други политически знаци, било то за прекрояване на власт, или за бъдещи коалиции. Т. е.: А корабче плува ли?