Министрите на финансите от Еврозоната и институциите, с които Гърция преговаря, дадоха днес противоречиви сигнали преди ключова среща в Брюксел, която ще е определяща за бъдещето на страната в Еврозоната.

Френският еврокомисар Пиер Московиси, който отговаря за икономическите и финансовите въпроси заяви, че "новите гръцки предложения могат да представляват основа за (помощна) програма от Европейския механизъм за стабилност". Той подчерта, че пакетът от проектомерки е бил приет с "масивно мнозинство" от гръцкия парламент и представлява "важен жест" от страна на правителството на Алексис Ципрас, но че отношението на кредиторите към тях ще зависи от прилагането им на практика.

С многопартийно мнозинство, но с вътрешна съпротива от партията на Ципрас СИРИЗА снощи депутатите приеха план за реформи, който включва почти всичко, срещу което гърците гласуваха на референдум на 5 юли. Ципрас призна компромиса, но посочи, че той е неизбежен, за да не излезе страната му от Еврозоната. Доверието на партньорите му от еврото днес обаче изглеждаше сериозно накърнено.

"Гръцките предложения биха стигнали за продължаване на втората програма, но не стават за трета тригодишна програма", каза на влизане в извънредното заседание на Еврогрупата словашкият финансов министър Петер Кажимир, който с колегите си от Германия и Финландия Волфганг Шойбле и Александер Щуб е сред хардлайнерите спрямо Гърция.

"Виждам голям проблем с анализа на устойчивостта на гръцкия дълг", добави Кажимир.

Словенският му колега Душан Мрамор беше колеблив: "Ще видим, има още открити въпроси, но има и възможности".

Финансовият шеф на Люксембург Пиер Граменя каза, че идва на днешната Еврогрупа "с по-леко сърце", защото има нови гръцки предложения.

"Гръцкият план не е много далече, от това, което беше на масата. Важно е да разберем как предложенията могат да бъдат превърнати взаконодателство. Това може да изгради доверие", каза той.

"Преструктуриране на гръцкия дълг ще бъде обсъждано днес, но няма да има окончателно решение за него", добави Граменя.

(Очаквайте подробности)