"Народът е казал: и без петел ще се съмне".

Така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира пред БНТ изявленията на лидера на ДСБ Радан Кънев и възможността Реформаторският блок да излезе от управлението, ако не се реализира съдебната реформа. Вчера Кънев се изказа остро против това, че АБВ не подкрепи промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа и дори заплаши, че Реформаторският блок може да предизвика правителствена криза заради това.

"Има опасност калпавата визия и калпавите законопроекти да изхабят съдебната реформа. Не знам какво очаква Радан Кънев още. По тази логика заради слабото представяне на нашите щангисти ще трябва да критикуваме волейболистите. Да не разчитат на нашата подкрепа, ако нещо не се промени", каза още Първанов.

Според него проектът за промени в конституцията е слаб.

"Ние можем да бъдем убедени. Много моля да не ни сплашват, да не ни притискат", каза още Първанов.

Споед него съдебната реформа, предложена от правосъдния минситър Христо Иванов, се свежда до това да се смени състава на Висшия съдебен съвет.

"Това вече сме го правили. Това, което може да ни раздели е кавгата, разправиите. Не могат да ни разделят различните позиции. След като сме незначителен партньор, защо е тази врява", каза още Първанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък коментира пред Би Ти Ви, че АБВ не постъпват коректно в случая, защото са се подписали под програмата за управление, в която е записано разделянето на ВСС. Това разделяне е част от промените в Конституцията.

Разделението по съдебната реформа днес изглеждаше така:

ВСС покани Бойко Борисов, за да се оплаче от Христо Иванов. 

Главният прокурор Сотир Цацаров настоя Иванов "да дойде тук на заседание!"

По-късно Иванов заяви, че неговият ангажимент е да придвижи съдебната реформа колкото е възможно по-далеч.

Преди това и Меглена Кунева защити правосъдния министър от засилващите се медийни и политически атаки срещу него. 

Накрая и премиерът се изказа в подкрепа на министъра на правосъдието.