Гърция смята да постигне споразумение с кредиторите, като обяви пакет с реформи на стойност между 10 млрд. и 12 млрд. евро за двегодишен срок, които предвиждат вдигане на данъците, съобщи БНР, като цитира публикации в гръцките издания.

Преценява се, че мерките за 8 млрд. евро, които Гърция представи за 2015-а и за 2016 година ще трябва да се увеличат с 2 млрд. евро годишно, което прави общ пакет от мерки и реформи за 12 млрд. евро за двегодишен срок, съобщава в. "Катимерини".

Според в. "Нафтемборики" правителството на Ципрас се ангажира да повиши корпоративния данък до 28% (от 26%), да повиши ДДС върху луксозните стоки до 13% (от 10%), да вдигне ДДС на преработените храни, на ресторантите, на транспорта и на някои здравни услуги, предлагани от частния сектор, до 23% (от 13%), както и ДДС за хотелиерския бизнес до 13% (от 6,5%).

Плановете са гръцките острови да продължават да се ползват от данъчни облекчения от 30% въпреки настояването на международните кредити за отмяна на тази привилегия.

Според вестник "Катимерини" в програмата на гръцкото правителство се посочва, че след месеци на несигурност и почти две седмици на принудителна банкова ваканция и контрол на капитала, Гърция ще изпадне в рецесия и през настоящата година, като БВП може да се свие с около 3%, вместо предишните оценки за растеж на икономиката с 0,5 процентни пункта.

Гръцката икономика успя да стабилизира през втората половина на миналата година след шест години на дълбока рецесия, която доведе до свиване на БВП на страната с общо около 25%, но в началото на настоящата година се върна обратно по пътя на рецесията, като за първото тримесечие БВП се понижи с 0,2% на тримесечна база.