"Да снемаме обяснения от автора?! На вас снемаме ли ви обяснения, като правите разни публикации?"

Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на журналистически въпрос тази сутрин ще разпита ли автора Калоян Стоев от "Труд". Както Клуб Z писа вчера, държавното обвинение се самосезира мигновено след разследване на журналиста, когото още никой не е виждал, за обществена поръчка за климатици в Министерството на правосъдието.

На репликата на Цацаров тази сутрин журналисти отговориха с няколко примера, че в "Икономедия" са идвали полицаи в редакцията, а прокуратурата се е занимавала и с "Медиапул". 

- Ако не съществува такъв автор - физически ако не същестувва, какво правим? - попитаха колеги обвинител № 1.

- А ако фактите са верни, какво правим? Ако фактите са неверни, какво правим - отказваме да образуваме досъдебно производство. Не мога да разбера защо толкова ви вълнува авторът на въпросна дописка - беше отговорът на Цацаров.

Той допълни, че проверката въобще не е срещу министъра, а касае длъжностни лица от министерството на правосъдието. И специално подчерта, че една проверка по никакъв начин не може да стопира съдебната реформа. 

"Не е първата проверка, която е правена по публикация, нито ще е последната. Не го свързвайте с министъра, нито го свързвайте с идеите на министъра за съдебната реформа", каза главният прокурор.

По-късно на заседанието на ВСС Михаил Кожарев поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради вчерашно интервю. Те обсъждат специална декларация срещу Иванов, който уронвал престижа на съдебната власт.