Полицаите от Първо РУП, проверявани за упражнена прекомерна физическа сила, са временно отстранени от работа, съобщиха от МВР.

Причина е разпространеният в понеделник от Нова телевизия клип, направен на 19 декеври 2014 г. На него е заснет побоят, нанесен от няколко пазители на реда над момче и момиче през нощта в София.

Имената на полицаите обаче не се съобщават.

Отстраняването им стана само няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешната министърка Румяна Бъчварова: "Уволняваш без коментар".

Днес следобед главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на СДВР Младен Маринов разговаряха с пострадалите младежи. От тях са снети сведения.

Двамата са потвърдили, че по време на задържането срещу тях е използвана прекомерна физическа сила. Събраните данни са основание за образуването на дисциплинарно производство срещу четиримата полицаи от Първо РУ, участвали непосредствено в задържането.

Отстраняването на полицаите е временно, до приключването на производството. Данните ще бъдат докладвани на Софийската районна прокуратура.