По повод публикация във вестник „Труд“ от 07.07.2015г., озаглавена „Корупция в министерството на правосъдието“ Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи на Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР  извършване на проверка в Министерство на правосъдието за престъпления по служба, сключване на явно неизгодни сделки и безстопанственост.

Това гласи съобщение на държавното обвинение. Проверка на Клуб Z показа, че статията е подписана от автора Калоян Стоев, който напоследък изнася все по-сензационни факти, но още не се е показал никъде в общественото пространство, а колегите в редакцията не са го виждали. 

Така изглеждат подписаните от автора Калоян Стоев разследвания.

"Ще бъдат проверени описаните в статията на вестник „Труд“ данни, касаещи договора между Министерство на правосъдието и „ПроАрм” ЕООД за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори”. Ще бъдат изискани всички документи по този договор и ще бъдат снети писмени обяснения от съответните длъжностни лица относно избора на изпълнител и проведената процедура, продължава съобщението на прокуратурата.

В хода на проверката от Министерството на правосъдието ще бъде изискана цялата документация по всички провеждани обществени поръчки. Ще се установят длъжностните лица от МП, които са участвали в обществените поръчки и от същите ще бъдат снети подробни писмени обяснения, поясняват още подчинените но Сотир Цацаров.

"Ще бъде установено дали е била уведомявана Агенцията за обществени поръчки,  Сметната палата и АДФИ за възложените поръчки. Ще бъде отправено запитване до АДФИ дали обществени поръчки, възложени от Министерството на правосъдието, до настоящия момент са били обект на проверка. При наличие на констатации съответните писмени документи ще се приложат по преписката."

Обвинителите са възложили на Главна дирекция “Национална полиция“ да приключи  проверката в 60-дневен срок.

Почти мигновено след новината и от Министерството на правосъдието също разпространиха становище, в което наричат твърденията изцяло неоснователни и манипулативни.

Там се казва, че въпросната поръчка за поддръжка на климатици е на прогнозна стойност 20 000 лв. без ДДС, което предвижда свободно договаряне. Въпреки това са били поканени 3 фирми, като е избрано "най-изгодното ценово предложение в размер на 19 630 лв. без ДДС, доколкото критерий за избора е предложената най-ниска цена".

"Изцяло манипулативни са изчисленията в публикацията за завишената цена на поддръжката. Според статията в предишния договор поддръжката на климатичната техника на МП излизала по 750 лв. на месец, а с новия договор тя става 981 лв. на месец. Този начин на изчисление пропуска редица други параметри на договора, като например:

- предишният договор с „Газтек“ ЕООД е сключен през 2011 г. (преди 4 години). С оглед промяна икономическите условия в страната е настъпило увеличение при заплащането на съответния вид услуги. Посочените суми в ценовите оферти и на трите дружества, участвали в обществената поръчка за тази година, се различават минимално, което води до извода, че такива са актуалните цени;

- междувременно броят на климатиците в МП се е увеличил от 136 на 146, което означава повече уреди за обслужване;

- новият договор предвижда профилактика на всеки месец, а не тримесечно, каквато е била практиката на предишната фирма и др.", пишат от МП.

Оттам дори напомнят, че през 2010 г. договорът за поддръжка на климатиците в сградата на МП е бил едногодишен с цена 33 600 лв.

Съобщението на правосъдното министерство завършва така:

МП оценява бързата и мащабна реакция на прокуратурата по повод на въпросната публикация на в. „Труд“ и изразява надежда, че това е в резултат на общия стремеж на институциите на съдебната и изпълнителната власт към извършване на пълноценна реформа.

Христо Иванов и Сотир Цацаров често изпадат в словесни престрелки покрай инициирана от министъра съдебната реформа. Двамата имат допирни точки кажи-речи само по това Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии.