Мениджърът на ферма за костенурки в Северна Корея е разстрелян по заповед на лидера Ким Чен Ун, защото питомците били оставени с празни хранилки и недостатъчно вода, което довело до смъртта на много от бебетата им.

Това съобщи южнокорейското издание "Дейли Ен Кей", специализирано по въпросите на сталинистката държава.

Ким посетил през май ферма за костенурки на брега на река Тедонган. Той разкритикувал работещите там за неадекватно зареждане на хранилките. Мениджърът се опитал да обясни на ръководителя, че липсата на доставки се дължи на проблеми с електрозахранването, водоснабдяването и оборудването. Ким Чен Ун обаче окачествил обясненията като безсмислени жалби.

Официалният доклад след инспекцията на лидера определил неуспеха на работниците като „проява на некомпетентност, старомоден начин на мислене и безотговорно стил на работа”. В резултат мениджърът на фермата бил разстрелян.

Малко след визитата на вожда във фермата пък стана ясно, че той бил дълбоко възмутен, че там нямало кабинет за изучаване на революционната история на страната и на управляващата Корейска трудова партия. Фермата е създадена от Ким Чен Ир - бащата на Ким Чен Ун, който управлява Северна Корея от 1994 до смъртта си през 2011 г.

Само преди седмица пък стана ясно, че Ким Чен Ун наредил разстрела на Ма Вон Чун - дизайнера на новия терминал на строящото се летище в Пхенян. На вожда просто не му харесал новият терминал.