Това, което правят в момента, е да изпълняват политическа поръчка. Това каза бившият премиер Иван Костов на излизане от следствието, където бе разпитан като свидетел.

Костов не уточни кой стои зад атаките срещу него. На журналистически въпроси "Кой стои зад атаките", той отговори: "Който ви е извикал тук". И добави, че е "опитен човек и знам до къде води това нещо".

"25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен, дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук", каза Костов, цитиран от БГНЕС.

На излизане от следствието Костов каза, че се е обърнал към наблюдаващите прокурори Гешев, Стоянов и Ганчева, на които не чул малките имена, да покажат пред медиите този договор, за който се твърди, че е предоговорен. "Ако не могат да го покажат и ако такъв не съществува, да опровергаят, защото те са прокуратура не на някой, а на всички".

В 10 ч тази сутрин Костов дойде в столичното следствие, за да бъде разпитан като свидетел. Той беше призован да обясни как е предоговорил договора си в КТБ от преференциален в обикновен. "Точно това ще накарам да дойдат да ви го обяснят. Те трябва да ви го обяснят, защото те твърдят, че е така", каза Костов.

Той е дал показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката.

Според Костов договорът му не е станал от преференциален обикновен. "Договорът е прекратен на основание на самия договор. Прекратен е, когато съм преценил съм го прекратил и съм понесъл санкцията по най-благоприятните за банката условия ", каза бившият премиер. Той обясни, че санкцията е, че при прекратяване на договора се изплаща само 0,1%. "Как можех да го прекратя, че да навредя на банката? Можех да прекратя договора за неизпълнение на условията, защото банката престана да изпълнява условията по този договор, отменяйки лихвите и определяйки други лихви", посочи той.

Пред столичното следствие Костов попита репортерите дали знаят какъв е огромният риск за хората, които работят тук и отговори: Рискът е по делото за арбитража във Вашингтонския съд да приключи във вреда за България и в полза на Оманския фонд, виновната страна за ликвидацията на КТБ ще бъде българската държава със съответните институции, които по някакъв начин е причинила, или участвала, или е съдействала за ликвидацията на банката.

"Тоест това, с което се занимават тук в Градска прокуратура цялото може да бъде поставено в съществено преразглеждане от друга инстанция, защото интересите вътре не са интересите на Иван Костов, който може да бъде разкарван 25 години по следствието и да се издевателства над него – там са интереси на чуждестранен инвеститор и те са защитени от междудържавни договори за насърчаване и защита на инвестициите. И ако се окаже, че българската държава не е защитила тези инвестиции, така както е поела и така както е ратифицирала договорите, тя може да бъде осъдена и тогава отговорът, който търсят от СГП може да се окаже съвсем изненадващ за тях", заяви той.

Според него отговорът на въпроса кой и защо фалира КТБ ще го даде Вашингтонският съд.

 "Правите цирк пред всички, това не е редно. Просто ме оставете, аз съм гражданин", прекрати въпросите си към него.