Като водеща новина на сайта на Главното мюфтийство този следобед бе публикуван кратък коментар на журналиста и доктор по философия Исмаил Джамбазов. Повод за реакцията на изповеданието е коментар на журналистката Велиана Христова от в. „Дума“ под заглавие „Прайдът на мюфтиите“, публикуван преди седмица.

Мюфтиите станаха като гейовете - агресивно демонстрират различието си, не зачитат законите на страната и искат привилегии да правят каквото си щат“, започва текстът на Христова.

Поводът е проведеният от главното мюфтийство протест в Карлово в защита на Куршум джамия, която е паметник на културата, а изповеданието настоява отново да заработи като храм. Мюфтийството загуби съдебната битка за връщането на сградата.

След като сравнява протеста на мюфтиите с гей парада, журналистката продължава:

Обаче май идва множко до паметника на Левски да скандираш на турски "Аллах е велик".

Това дава повод на д-р Джамбазов да реагира на, по неговите думи, „едно цинично, злъчно антрефиле в комунистическия вестник „Дума“:

Моето мъжко възпитание не ми позволява да отговарям на госпожата пишман журналистка с нейния речников фонд. Обаче не мога да отмина страховитата констатация, че демонстрантите с чалми скандирали на турски език „Аллах е велик“ до паметника на великия Левски.“

Той напомня, че мюсюлманите по цял свят произнасят тези думи само на арабски език.

Аз съм етнически турчин, мюсюлманин, елхамдулиллях (хвала на Бога – б.р.), бая окумуш човек с няколко дипломи от български университети и един докторат от горе, но признавам, че не съм знаел досега как се произнася на турски език „Аллах е велик“.“

Коментарът във в. „Дума“ определя протеста като политически и свързан с предстоящите местни избори.

А що се отнася до страховития намек, че чалмалиите си позволявали да произнасят на турски език „Аллаху екбер“ до паметника на Васил Левски, аз съм дълбоко убеден и уверен, че неговият дух ще възприеме това като молитва над гроба му, ще се зарадва много, че най-сетне в неговата България се осъществила една от мечтите му в българската република всеки сънародник свободно да може да използва своя майчин език и религия, за което той даде живота си“, завършва писмото на д-р Джамбазов, публикувано на сайта на Главното мюфтийство.