Гърция е пред реална опасност да излезе от Еврозоната, предупредиха днес финансови министри от нейните държави членки.

Те се събраха в Брюксел, за да чуят нови предложения от правителството на Алексис Ципрас, след като гърците отхвърлиха в неделя с референдум предпоследното предложение на кредиторите. По-късно днес със същата цел тук ще се срещнат държавните и правителствените ръководители от Еврозоната.

"Искам да съм честен с вас, не мога да го изключа, каза за евентуалния Grexit Петер Кажимир, финансов министър на Словакия. - Ние напълно зачитаме резултата от референдума, но той не променя икономическите реалности в Гърция".

Страната е в дефолт към МВФ и към спасителнния фонд на страните от еврото, банките ѝ са затворени, на 20 юли идва ново плащане по дълга към Европейската централна банка (ЕЦБ) от 3,5 милиарда евро, за които Атина няма пари. При дефолт и по този дълг Гърция може да изгуби ликвидната подкрепа от ЕЦБ, от което да последва банкова криза и принудително преминаване към нова валута.

"Ако доверието не бъде възстановено и няма надежден пакет (от мерки), не можем да изключим (Grexit)", каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Комисията и Еврогрупата заявиха по-рано, че Ципрас е разрушил доверието между тях и Гърция, когато на 26 юни изтегли ненадейно екипа си от преговорите в Брюксел и обяви референдума. Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер това е станало точно, когато кредиторите са поставили на масата компромисни предложения.

Днес Ципрас се опитва да възстанови доверието, изпращайки на преговорите в Еврогрупата новия си финансов министър Евклидис Цакалотос, технократ, който досега оглавяваше техническия екип за преговорите. Бивш зам.-министър на външните работи, Цакалотос има репутация на по-умерен и  по-дипломатичен от екстравагантния си предшественик Янис Варуфакис, който беше в обтегнати отношения с колегите си в Еврогрупата.

"С Варуфакис бих имал затруднения, призна пред журналисти латвийският министър на финансите Янис Рейрс. -  Латвийците не разбират гърците, изненадват се. Видяхме толкова страни да правят структурни реформи и да преодоляват кризата".

Балтийските държави преминаха периоди на по-тежка от гръцката рецесия и на болезнени реформи, които им позволиха днес да възстановят растежа си. Жизненото им равнище обаче остава по-ниско от това на гърците, за които Ципрас твърди, че изживяват "хуманитарна криза". 

Всички министри подчертаха, че оставането на Гърция в Еврозоната е изцяло в ръцете на нейното правителство и убедителността на предложенията, които то ще направи.

"Много зависи от това,  което ще предложи гръцкото правителство", каза италианският министър на финансите Пиер Карло Падоан.

Запитан, дали пазарите разбират, че еврото може да устои на евентуална "зараза" при напускане на Гърция, той отговори: "Мисля, че разбират и че са прави". 

"Очакваме това, което гръцкото правителство ще предложи. Спешно е. Гръцката икономика е в свободно падане и гръцката банкова система е в свободно падане", добави белгийският му колега Йохан ван Овертвелд.

Част от министрите заявиха, че не виждат напускането на Гърция като опция и са готови да преговарят за сделка.

"Grexit-ът не е решение... Ние смятаме, че Еврозоната трябва да се разширява, а не да се свива", каза литовският финансов министър Римантас Садзиус.

Според ирландеца Майкъл Нуунан ново облекчаване на гръцкото дългово бреме трябва да бъде част от преговорите. Повечето от страните обаче не искат да го обсъждат на този етап. 

"Това не е спешен въпрос", обясни Садзиус.

В момента Гърция няма програма за финансово подпомагане срещу реформи. Предишната изтече на 30 юни. За да бъде договорена нова, Еврогрупата трябва да даде мандат за преговори на Европейската комисия и на Европейската централна банка. Решението ѝ ще зависи от това какво Атина ще сложи на масата днес.

Кажимир и Нуунан казаха, че не очакват решение днес, защото трябва да се свърши много работа за малко време. В същото време те признаха, че финансовото и икономическото състояние на Гърция се влошава бързо и може да излезе от контрол.