Молдовдска агенция видя дългата ръка на Москва в очакващото се назначаване на Димитър Радев като управител на БНБ, след като от 10 юли оставката на настоящия гуверньор Иван Искров става активна.

"Докато погледът на "прегресивното човечество" е вперен в Гърция, нов удар по финансовата система на Евросъюза може да дойде от България", пише агенцията Moldovainform, която определя Димитър Радев като "новият Ципрас" и "проруски Щирлиц".

"Дълги години той е работил в Международния валутен фонд, което му позволява да мимикрира като евроинтегратор. Кариерата му е започнала като зам.-министър в кабинета на русофилската БСП. Сега негов покровител е финансовият министър Владислав Горанов, партиен колега на премиера Бойко Борисов", обясняват молдовците, според които изборът за нов управител на МВФ бил решен в полза на "зеленото човече" от МВФ", вещо обясняват молдовците.

За "умиване на очите" заедно с кандидатурата на Димитър Радев се движи и тази на неговия сподвижник Николай Георгиев, пише Moldovainform. Радев е работил в МВФ като ръководител на отдела по техническа помощ за страните от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка. Георгиев му е бил негов подчинен, като от 2009 г. до 2013 . е бил шеф на мисията на МВФ за Молдова, а от юни 2013 г. - и за Украина, припомня агенцията.

Молдовците прогнозират, че Радев ще лобира за оздравяването на разорената Корпоративна търговска банка, 10% от която се държат от руската ВТБ Капитал. Заради нейния крах през 2014 г. рухна финансовият сектор и на власт се върна Бойко Борисов, чийто финансов министър сега прокарва Радев в БНБ.

Българските експерти се безпокоят за избора на новия ръководител на БНБ. Софийският Институт за модерна политика изпрати обръщение до Народното събрание, Европарламента, ЕК и Европейската централна банка, в което говори за непрозрачната процедура за избора на нов управител на БНБ, припомня агенцията.

Задграничните покровители на Радев действат в руски стил, като отсяват неудобните кандидати още преди избора. Но България не е провинция на Русия и има голяма вероятност българските депутати да не бъдат излъгани, заключава Moldovainform.