Дворецът "Ситняково" е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок. Това реши Софийският апелативен съд (САС), потвърждавайки първоинстанционното решение на Софийски окръжен съд, съобщи в. "Труд".

Това е първото от петте дела за т.нар. "царски" имоти, които държавата печели и на втора инстанция. То бе обявено за решаване още на първото открито заседание на САС, след като доказателствените искания на наследниците на бившите монарси не бяха уважени, припомни адвокатката Ирен Савова, която защитава интересите на държавата.

"Ситняково" е сред петте имота, за които през 2011 г. държавата заведе дела за връщане на собствеността с мотиви, че те му били предоставени в нарушение на закона. На първа инстанция тази година тя вече спечели процесите за "Царска Бистрица" и "Саръгьол". Не са приключили делата за резиденция "Врана" и 16 500 дка гори в Рила.

Комплексът "Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. безвъзмездно е предоставен за ползване на Съюза на писателите. През 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобург­готски от тогавашния областен управител на София-област Олимпи Кътев.