Депутатът от БСП Георги Кадиев няма да оттегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс, с който се разрешава агитацията на език, различен от българскиТова съобщи самият Кадиев пред Клуб Z.

Наскоро законопроектът на соцдепутата за малко не стана повод той да бъде изключен от парламентарната група на БСП. Критиките към него бяха, че не е спазил процедурата да съгласува предварително с групата тази своя законодателна инициатива.

Сред социалистите имаше сериозно недоволство и по същество от законопроекта, с който де факто се разрешава на актива на ДПС да агитира на турски език. В крайна сметка само два гласа не стигнаха, за да бъде Кадиев изключен от групата. Малко след гласуването той заяви, че обмисля да си оттегли законопроекта като жест към онези негови колеги, които са го подкрепили.

В крайна сметка обаче Кадиев се отказва от подобен жест. Ако се спазва парламентарният правилник тези промени би трябвало да впязат в пленарната зала преди местните избори. Възможно е обаче това и да не се случи. От ГЕРБ вече заявиха, че не са склонни да поставят Изборния кодекс на дебат преди местния вот. Подобно нарушаване на правилника няма да е прецедент.

Аргументите на Кадиев за самия законопроект са, че забраната за подобна агитация дава възможност на ДПС да се представя като единствен защитник на правата на турското малцинство у нас.

Различни европейски институции отдавна настояват забраната за агитация на чужд език да отпадне. Засега обаче по-голямата част от българските политици - и от левицата, и от десницата - отказват да спазят тази препоръка.