Бившият служебен премиер Георги Близнашки се изяви за пръв път като експерт в комисията за промени в Конституцията на парламента. Той бе избран за такъв от квотата на ДПС.

"Напоследък се раждат много свежи идеи, да се подслушват адвокати. Изненадан съм, че министърът на правосъдието не е внесъл това като промяна на Конституцията. Това обаче трябва да става с разрешение на министъра и на някои посланик от държава от ЕС, за да сме сигурни, че няма да има злоупотреби".

Това каза с ироничен тон и характерното за него огромно самочувствие Близнашки по време на експозето си. Така той нападна както правосъдния министър Христо Иванов и френският посланик Ксавие дьо Кабан. В края на миналата година посланикът направи достояние на обществеността случай, при който френска компания за производство и търговия с вина и водка у нас буквално е открадната след постановление на българския съд. Този скандален случай бе един от основните аргументи на Реформаторския блок за нуждата от промени на Конституцията.

Близнашки бе активен протестър срещу правителството на Пламен Орешарски, което бе подкряно и от ДПС, но в момента изцяло защитава тезите на движението против промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Той се обяви категорично срещу явното гласуване във ВСС.

"Анонимността на волеизявата е гаранция за свободно и независмо поведение. В целия свят се спазва принципа, че при гласуване по кадрови въпроси гласуването е тайно. В Италия дори законите се гласуват тайно", обясни Близнашки.

Според него при явно гласуване членовете на ВСС ще бъдат подложени на натиск на първо място от страна на "чужди посланици". На следващо място от "олигарси, които притежават мощни медийни инструменти".

Близнашки влезе в задочен спор и с Румяна Коларова, съветник на президента Росен Плевнелиев, който го назначи за служебен премиер.

"Чух, че Румяна Коларова смята, че гласуването трябва да бъде явно, защото дори правителството заседава явно. Това е отчайваща некомпетентност. Правителствата в цивилизования свят заседават при затворени врати. Например във Великобритания. Така се поддържа линията на единството на изпълнителната власт. Ако отделен министър огласи различията си той ще бъде принуден да си подаде оставката. Управляват ни хора, които нямат нужната политическа култура това е разбираемо, те са любимци на нацията. Но когато съветниците показват такава ниска култура това е отчайващо", смята Близнашки.

Професорът смята, че каквото и да направи парламента то може да бъде оспорено пред Конституционния съд. Той все пак подкрепи идеята, за разделянето на ВСС на две камари - съдийска и прокурорска. Споре него обаче е абсурно министърът на правосъдието и действащи адвокати да участват в работата на тези две камари.