Гърците "драматично" ще влошат положението си, ако гласуват с "не" в неделя на референдума за предложенията на кредиторите им, предупреди днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Ако гърците гласуват с "не",  гръцката позиция драматично отслабва", каза Юнкер на пресконференция по случай началото на люксембургското председателство на ЕС заедно с министър-председателя Ксавие Бетел.

Журналисти помолиха Юнкер да коментира изказване на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, че при победа на "не"-то страната му ще се яви в силна позиция пред кредиторите и ще ги принуди да отстъпят от линията на строги икономии и нежелание за ново намаление на дълга.

"Програмата (на Гърция - б.а.) свърши, няма преговори. Ако гласуват с "не", те  ще направят всичко друго, освен да засилят преговорната си позиция. Гръцката позиция ще бъде драматично отслабена", повтори Юнкер. Той обаче не отговори ще има ли изобщо нови преговори при "не".

"Дори в случая на отговор "да",  ще трябва да се изправим пред трудни преговори", поясни Юнкер.

Бетел посочи, че "въпросът е за позицията на Гърция в еврото и за бъдещето на Европа".

"От "да" ще последват преговори, които няма да са лесни", каза Бетел. "От не - преговори, които ще са още по-трудни. Гърците трябва да знаят за какво гласуват".

"Изборът ще бъде зачетен, но "не" няма да ни улесни, усилието е да  възстановим доверието", добави той.