Обявеният за тази неделя референдум, на който гърците ще решат дали ще приемат или отхвърлят предложението на международните кредитори, може би няма да се проведе, казва в интервю за CNBC проф. Стив Ханке.

"Не знаем дали изобщо ще има референдум, защото правителството е толкова некомпетентно, че е под въпрос дали изобщо може да го организира и проведе", казва проф. Ханке. "Второто е, че те няма да могат и да го заплатят, защото само провеждането му ще струва над 100 млн. евро", допълва той.

"Бащата" на българския валутен борд разбива и мита за бюждетните икономии в Гърция през последните години:

"Трябва да разсея представите, които имат хората за т.нар. икономии в Гърция. Ако погледнете бюджетните разходи на страната на глава от населението, те излизат почти 8100 евро на човек. В еврозоната средният им размер е едва 6100 евро. На практика разходите са 20% по-високи, отколкото средните за 28-те страни от ЕС и с 60% над тези в 16-те държави, които се присъединиха в ЕС след Маастрихтското споразумение от 1993 г.", дава пример той.

"Идеята, че в Гърция има икономии, е нещо като икономика, излязла от "Алиса в страната на чудесата".  Реалността е, че гръцкото централно правителство е огромно раздуто в сравнение с това в други европейски страни", казва икономистът.

Ханке, който е и директор на Института за приложна икономика в университета "Джонс Хопкинс", дава мрачна прогноза за гръцкиет банки:

"85% от паричното предлагане в Гърция е произвдено от търговските банки. А в момента те са затворени. Това означава, че цялата икономика е затворена. Ако Европейската централна банка не разшири спасителните кредити за осигуряване на ликвидност за банките, те няма да могат да бъдат отворени и цялата икономика ще се срине.

Правилата на ЕЦБ са такива, че те не могат да дават пари назаем на фалирали банки. А според моите изчисления гръцките банки са в несъстоятелност. Имате колосална бъркотия в банките, а банките са в центъра на икономиката. Ако те не произвеждат пари и кредит, икономиката загива."