За пореден път премиерът Бойко Борисов коментира финансовата криза в Гърция. По време на парламентарния блиц-контрол той отговори на въпрос на Явор Хайтов (БДЦ). Въпросът бе по повод скорошно изказване на Борисов в Брюксел, в което той каза, че ЕС не трябва да се занимава само с Гърция, а да обърне внимание и на Северна България, която е най-бедния регион в ЕС.

"Не така драматично, не с такъв патос към нашите съседи съм говорил. От 5-6 години тази тема стои непрекъснато в Брюксел, независимо кой е премиер в Гърция. Темата е винаги "дайте пари". В същото време ние през цялото време сме се старали да бъдем финансово дисциплинирани", каза Борисов.

За пореден път той заяви, че правителството е взело мерки няма заплаха за банките у нас заради проблемите в Гърция.

Ето какво точно каза Борисов преди дни в Брюксел:

"Европейският съвет се занимава с темата за ситуацията в Гърция от години. Освен думите, че трябват пари и че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Ние всички като държави имаме проблеми, но за нас все не остава време, защото дневният ред отива с Гърция. Да си направят реформите, да спазват Маастрихтските критерии. И ние искаме да дадем повече за заплати, повече за пенсии, но спазваме тази финансова дисциплина. Категорично съм против отлагания и компромиси. В същото време всички искаме да помогнем на Гърция. Колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е и регионът. Но Северна България продължава да е най-бедният регион в ЕС и е по-добре Съветът да разгледа и тази тема, отколкото да се занимаваме всеки ден с Гърция".