Музеят на изкуствата в Милуоки, щата Уисконсин, САЩ, бе засипан с оплаквания и критики през последните дни - от граждани, меценати, и архиепископа на града, съобщи CNS News. Причината е, че уредниците планират да покажат огромен портрет на Светия отец "в пенсия" Бенедикт XVI, направен от... презервативи.

"Тази картина е направена от 17 000 нелубрикирани презерватива," разказва художничката Ники Джонсън пред местна телевизия. "Това, което направих, за да постигна различните тонове, бе да ги сгъна неколкократно. Когато погледнете гърба, можете да видите кондомите ясно."

Портретът се казва "Яйца по бенедиктински" и е 2 метра висок и 1,5 метра широк. Целта не е да бъдат обидени католиците или папата, подчертава Джонсън. Идеята дошла след посещение на Бенедикт в Африка през 2009 г. Тогава Светият отец заявил, че кондомите няма да спрат епидемията от СПИН на континента.

"Напротив, те увеличават проблема," каза той тогава.

"Бях напълно объркана," разказва Джонсън. "Не мога да разбера логиката на това изявление. Затова реших, че трябва да направя нещо."

Въпреки натиска от обществото, музеят не смята да отменя изложбата.

"Това никога не е целяло да бъде обидно, подигравателно или неуважително към папата," каза пред местен вестник президента на настоятелството на музея. "Идеята е да се предизвика дискусия за СПИН и образованието за СПИН. И надеждата ми е, когато картината бъде изложена в музея, това да бъде фокуса на дискусията."