"След 5 месеца "иди си, ела си" премиерът Алексис Ципрас най-накрая реши да пита народа си и да си измие ръцете като Пилат Понтийски с този референдум. Той набута Гърция в тази безизходица". Това заяви за в неделния сутрешен блок "Събуди се" на Нова телевизия бившият финансов министър Муравей Радев.

Вчера гръцкият парламент одобри предложения от правителството референдум по последния вариант на споразумението с кредиторите. 

"Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Аз бих казал: "Прости им, Боже, тези хора не знаят какво правят", каза още Радев. 

Според него най-страшното е, че няма да има споразумение с тройката кредитори: 

"Липсата на такова споразумение значи край не само на свежите пари, които идваха от ЕС. Това би било основание за ЕЦБ да продължава да финансира гръцкото правителство индиректно чрез програмата за спешна ликвидност. В момента, в който ЕЦБ врътне кранчето на тази подкрепа, гръцката финансова система ще се изпари за броени дни". 

Бившият финансов министър обаче не смята, че проблемите на Гърция ще се отразят на четирите гръцки банки, които имат клонове у нас. Според него те са с "отлична ликвидност и са много стабилни".

"Гърците вече спряха да си плащат данъците. Правителството има да събира 80 млрд. евро данъци. Как може с тези малки разходи да поддържат тези високи разходи", попита Радев и даде пример, че в южната ни съседка само пенсиите са 16% от БВП.

У нас този разход е наполовина по-нисък.