Сексуалната ориентация не прави човек дотолкова различен, че общинска или държавна власт да му забрани да се разхожда някъде (стига да спазва закона). Както твърде често, обаче, хората като че ли правят неща, които вредят на собствените им позиции и искания. В историята успешните протести за изравняване на права или дори отношение са тези, при които група хора са доказвали на по-голяма група хора, че не са по-различни от тях (не ползвам "нормални", защото това е субективно).

Примерно, жените са показвали, че не са по-различни от мъжете като граждани и затова заслужават правото да гласуват. A след това и да пушат цигари на обществени места (Великденския парад от 1929 в Ню Йорк). Афроамериканците са доказвали, че не са по-различни от кавказците и затова заслужават равен достъп до всички институции. Друг пример, по време на седящите протести срещу сегрегацията в Нешвил, афроамериканците просто са сядали мирно, тихо и облечени спретнато в кафета, някои от които дори законово са били забранени за тях. Не са седели в тези кафета голи, изрисувани като герои от Стар Трек или с фризури на Ташунка Витко и Татанка Йотанка. Те са показвали на белите, че са същите хора като тях и не заслужават различно отношение. Мартин Лутер Кинг е говорил, че хората са различни по характер и душевност и че цветът на кожата не е никакъв фактор, т.к. всички сме братя. И в крайна сметка афроамериканците са успели - днес Президент на САЩ е афроамериканец.

Обратното, колкото повече една група се е показвала като различна, искайки и правейки някакви различни неща, ужким да я приравнят към останалите, толкова по-различна и дискриминирана е оставала в крайна сметка. Нямам проблем с парадите на всякакви хора, стига да са законни. Просто, ако бях на тяхно място, щях да опитам да покажа, че съм гражданин като всеки друг, а не да се показвам колко съм различен.

P.S. Дискриминацията като феномен е изумително подробно изучена в икономиката.

P.S. 2 Разбира се, тук има и другия проблем, че държавната собственост (път, площад) е на "всички", но много рядко може да бъде използвана в интерес на "всички" само от някои.

 

Мнението на Владимир Каролев е публикувано на профила му във фейсбук. Заглавието е на редакцията