155 пехотинци, в т.ч. и морски, 4 танка, 6 леки бронирани машини и 3 гаубици ще бъдат разположени през септември в България, на полигона в Ново село. Те ще обучават българските военни в продължение на 18 месеца.

Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на изказване на ген. Норман Кулинг, командващ американската морска пехота в Европа и Африка.

"С тези танкове и артилерия ще подсилим колективната способност на нашия корпус и партньорите ни. Това допълнително подчертава позицията, която винаги сме поддържали - че заедно ще посрещнем кризите, свързани със сигурността, само че сега вече ще можем да го правим с танкове и артилерия".

"Определено нашето намерение е да убедим руснаците и господин Путин да се въздържат от агресия и да се завърнат към общността на мирните държави", заяви ген. Кулинг на фона на срещата на министрите на отбраната на ЕС, където в сряда и в четвъртък бе военният министър Николай Ненчев. Но пък при всичките си изказвания Ненчев посочваше, че точни параметри за това какво въоръжение пристига у нас все още няма. Въпреки че се позоваваше точно на планираните съвместни учения.

Денят вече е петък и министър Ненчев се е прибрал в България. Обект е на редовния парламентарен контрол, по-точно на обстрела на депутатите от "Атака" и от БСП. И Илиян Тодоров, и Атанас Мерджанов излязоха с питания за американските танкове - на какво основание са те у нас, на база на кое точно споразумение и колко и какви оръжия ще бъдат разположени. 

Ненчев, както и всички държавни представители, които говориха по темата тези дни, се позова хем на споразумението от времето на тройната коалиция (от 2006 г.) за съвместните учения със САЩ, хем на плана на НАТО от края на 2014-а за готовност за действие, приет заради кризата в Украйна.

Но пък изненадващо днес военният министър даде някаква конкретика.

"В България ще има евентуално около 40 танка", заяви той.

По думите на Ненчев техниката е част от учение на НАТО и ще е тук до края на годината. "Целта на учението е подпомагане на сигурността в Европа и даване на гаранции на страните за тяхната независимост и териториална цялост", допълни министърът.

От опозицията го репликираха, че не може да научаваме от американските медии за разполагене на тежка бойна техника у нас, а и от това, което излизало като информация ставало ясно, че разговори отдавна се водят.

Атанас Мерджанов (БСП) пък заяви, че позоваването на правителството на споразумението за базите и съвместните учения от 2006 г. било "дребна уловка". Мерджанов също изрази тезата, че става въпрос за някакви други водени с НАТО разговори, които кабинетът се опитва да прикрие под плаща на старото споразумение с Щатите.

На трибуната излезе и соцлидерът Михаил Миков.

"БСП има ясна позиция от февруари, относно разполагане на  военна техника в България, във връзка с кризата в Украйна. Нито българските граждани приемат, нито българските интереси налагат разполагането на военна техника. Правителството влиза в тайни договорки да свали отговорността от него за това решение и го прави на гърба на БСП. Не информира българското общество какво се случва по отношение на разполагането на техника", посочи лидерът на левицата и допълни:

"БСП не е против САЩ, България ще понесе нови загуби. В отделните страни по този въпрос са различни. Българите, поляци, прибалтийски страни - там има различни настроения на гражданите. Правителството прехвърля отговорността назад във времето".

Вече в кулоарите Ненчев бе нападнат и от журналисти и като негов отбранител се изяви съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Той посочи, че реформаторите застават зад всяка дума на министъра си.