България и Унгария са били сред основните причини снощната разгорещена дискусия по миграцията в Европейския съвет да се проточи до ранните часове на тази сутрин. Двете страни са спечелили подкрепа от Германия и Великобритания и ще се радват на специален статут при предстоящото преразпределяне на мигранти от Италия и Гърция. Още не е ясно обаче дали ще бъдат изобщо освободени от задължението да приемат бежанци.

„Първо, причината да се удължи толкова съвета сме ние“, каза Борисов пред журналисти, влизайки в днешното заседание на съвета.

Признавайки, че Италия и Гърция действително заслужават европейска солидарност, той добави: „Само че сега, когато в Средиземно море има такава флотилия и целият натиск от бежанци се пренасочва към сухопътната ни граница сТурция, аз настоявах да бъде включена и България със специален статут, защото всеки момент това може да се промени като числа“.

Със затоплянето на времето през последния месец картината по българските граници се е променила, каза премиерът. По думите му на обстановката се отразява и обстоятелството, че след изборите на 7 юни Турция все още няма ново правителство.

„Само миналата седмица имаме 3 000 души хванати на изход“, каза Борисов.

„Поискахме почивка пет минути“, разказа той за дебатите по миграцията. „Говорихме с канцлера (Ангела) Меркел, с (британския премиер) Дейвид Камерън. Те ни подкрепиха. И затова беше записано това в резолюцията. Остана принципа на доброволност“.

Лидерите се разбраха по принцип държавите от ЕС да разпределят помежду си 40 000 бежанци от Италия и Гърция и 20 000 от страни извън ЕС в рамките на две години и възложиха на вътрешните си министри да се споразумеят за начина на разпределение до края на юли. Те отхвърлиха предложение на Европейската комисия за задължителни квоти за приемане на бежанци.

Председателят на Европейския съюз Доналд Туск съобщи, че България и Унгария са били сред страните възразили срещу схемата и посочили, че и те самите се нуждаят от солидарност заради миграционните потоци от Турция и от Сърбия.

Борисов каза, че другата седмица правителството ще даде на Комисията актуалните ежедневни данни за движението през българските граници.

„И в Италия има 1 000 души, които са на границата, и в България има 1 000 души, които вече са на границата дневно“, каза той.

Премиерът не отговори с „да“ или „не“ на въпроса дали все пак България ще приеме някакви бежанци от Италия и Гърция, или ще се освободи от този ангажимент.

„В момента имаме достатъчно бежанци, аз ги запознах и за това, че в нашите смесени райони има и много мюсюлманско население и вече идването на подобни големи групи хора променя демографската ни карта и мисля, че ме разбраха“, каза той.

Борисов не потвърди и не отрече коридорните слухове, че италианският му колега Матео Ренци остро е упрекнал членовете на Европейския съвет, че им липсва солидарност на истински европейци.

„Няма практика да се разказват новини от съвета и мисля, че никой не би си го позволил. Но в случая с премиера Ренци, с (Алексис) Ципрас (Гърция), с (Виктор) Орбан (Унгария) бяхме на едно мнение, защото сме най-потърпевши като морски и сухопътни граници пред огромния бежански поток“, каза той.