Политически изявления. В тях няма нищо категорично. Така външният министър Даниел Митов коментира изказванията на висши военни американски представители, последният от които военният министър на САЩ Ащън Картър, че САЩ ще разположат 250 бойни единици в България, Румъния, Полша, Естония, Литва и Латвия. 

Митов и зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев направиха съвместно изявление след заседанието на Министерския съвет, от което стана ясно, хем че има споразумение на ниво НАТО за засилване на военното присъствие в региона, хем че нищо още не е ясно в конкретика.

Митов и Кюмюрджиев на няколко пъти подчертаха, че САЩ не могат да разположат танкове, гаубици и прочее в България без разрешение на правителството. От думите им се разбра, че България не е казала "да". В същото време двамата посочиха, че има решение за засилено военно присъствие, взето още на срещата на върха на НАТО в Уелс през миналия септември.

Според Митов става въпрос за намерение от страна на САЩ в изпълнение на плана от Уелс. Външният министър подчерта, че има 70 планирани съвместни учения на българска територия тази година. Очаква се, ако Щатите изпратят бойна техника, то тя да мине като въоръжение за тези учения, защото НАТО и Русия имат споразумение за нещо като "пакт за ненападение".

Даниел Митов призова да не се всява паника и да не се правят политически изявления, защото националната сигурност не трябвало да се използва за пропаганда. Той каза още, че България не е получавала никакви официални възражения от руска страна и че други коментатори и коментари той нямал намерение да коментира. На днешното правителствено заседание кабинетът трябваше да даде мандат на военния министър Николай Ненчев да започне преговори за закупуване на нов тип боен самолет като плановете са за 16 изтребителя. Мандат Ненчев трябваше да получи и да води преговори за охрана на въздушното ни пространство от средата на следващата година когато изтича живота на МиГ-овете на ВВС. Решението обаче бе отложено за идната седмица, тъй като Ненчев е на среща на военните министри от ЕС в Брюксел. На нея той трябва да запознае колегите си именно с тези въпроси.