През последните години пазарът на работната сила се подобри и цените на недвижимите имоти се вдигнаха, но американците стават все по-безотговорни по отношение на спестяванията, пише Marketwatch.

Изследване на Bankrate.com, направено сред 1000 пълнолетни граждани показва, че почти един на всеки трима (29%, което е около 70 млн. души), няма спестявания за неотложни случаи. Процентът е най-висок за последните 5 години, от когато Bankrate започва да прави своето изследване. Нещо повече, то показва, че само 22% от хората имат спестявания, които да им осигурят живота за поне 6 месеца в случай, че поради една или друга причина останат без доходи.

Изследването потвърждава скорошно проучване на неправителствената фондация NeighborWorks America, че 34% от американците нямат пари "за черни дни".

Проблемът с липсата на спестявания за неотложни нужди е, че когато човек "закъса", в такъв случай трябва да прибягва до скъпи алтернативи като кредити по карти или "бързи" заеми. Изследване на American Express показва, че през 2014 г. 44% от американците спешно са имали нужда от по-сериозна сума пари, главно за плащане, свързано с накакъв здравен проблем или за ремонт на колата.

Експертите съветват всеки да разполага с поне 6-месечна сума за бъдещите му разходи - комунални сметки, вноски по кредити, храна и лични разходи, като нейният размер даже трябва да е по-голям, ако има деца или други издържани от него хора.