АЛБЕНА БЪЧВАРОВА

Най-митологизираният политик на прехода Ахмед Доган става днес на 60 г. Кръглата годишнина ще мине зад затворените врати на Боянските сараи, зад които вече почетният лидер на ДПС се е скрил вече повече от година. След изстрелите на Октай Енимехемедов той предпочита да стой далеч от публичните изяви, но остава големият фактор в ДПС. Ролята на човек зад кадър, който дърпа конците на политическия живот винаги му е била любима.

 

На 50-ия си юбилей Доган получи орден „Стара планина“ от Георги Първанов, даваха му го, той го връща. Сега държавно отличие не се предвижда, само скъпи подаръци от ДПС структурите към Вожда. За тях неговият рожден ден е огромен празник, Байрам.


Доган има различни лица – борец за правата на българските турци, политзатворник, агент на ДС, опитен политик, разпределител на порциите във властта, философ и мислител, любител на живота, ценител на женската красота особено олицетворена от много по-млади жени, безскрупулен, оцеляващ, суетен, мрачна фигура на прехода… Превъзнасян е като най-великия политик у нас, стратег и новатор, подозиран е и във всички смъртни грехове. Около него витае ореол на леко страховита тайнственост. Превърна ДПС в партията най-дълго задържаща се в управлението на страната чрез най-различни схеми. Движението обаче се превърна и във вдъхновител на понятието„преяждане с власт“.

Около Доган витае винаги някаква тайнственост с неприятен вкус- какво точно се случва зад стените на сараите. Самоубийството на неговия началник на кабинет даде своя принос към този реторичен въпрос.  Сокола беше напуснат и от най-доверения си човек в партията Касим Дал.

Доган отдавна е показал, че не вярва, че политиката е благородно занимание. Като един съвременен Лойола той е убеден, че целта оправдава средствата. Като мрачен модерен Макиавели проповядва неидеалните цели на партийното съществуване. 
Сега се кичи с титлата почетен председател на ДПС, но според запознати управлява партията, а и държавата заради ключовата позиция на движението във властта. Според други той е силно надценяван като политик, а сега е просто един пенсионер. Един доста опасен пенсионер, във всеки случай.

За Доган е изписано много, но най-красноречиви изглеждат собствените му думи. Ето малко избрани цитати:

 

Един от принципите на коалиционното взаимодействие е „Обгрижвай партньора си, за да го обикнеш. Явно имаме нужда от общуване, жадни сме един за друг“,  ноември 2006 г., на семинар на Тройната коалиция в Боровец.

 

В цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми.
Сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са… или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка… назначени. Така се прави политика, „ Шоуто на Слави“, 23 Юни 2005 г.

Обръч не е мръсна дума. Обръчът създава стабилност на всяка система, включително и на медийната,  VI Национална конференция на ДПС, 1 април 2006 г. 

Вижте, господа, депутатите нямат власт. Нямат власт! Как един депутат ще реши проблеми с проекти и тяхното инвестиране? Не е възможно! Властта е в моите ръце, това искам да разберете! Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Така е!, на митинг в село Кочан, по време на предизборната кампания за 41-о народно събрание, 18 юни 2009 г.


Търсенето на морал в политиката е вредно за държавата. За качествата на един политик трябва да се съди по това какво прави за държавата, а не дали действията му са морални или не.

…Политиката не е полето на борба на ценностите, а полето на целесъобразното, на поставянето на цели и избирането на средства за постигането им,  пред участниците в националната програма "Управленски умения" на Училището за политика "Димитър Паница", 16 март 2012 г.