Висш американски военен сравни, макар и индиректно, руския президент Владимир Путин с Адолф Хитлер, съобщи италианскатка агенция АДЖИ.

Ген. Стивън Уилсън предупреди, че Путин е съсредоточил прекалено много власт в ръцете си. Уилсън оглавява Air Force Global Strike Command или AFGSC - американското Командване за глобални въздушни удари, чиито операции се извършват от стратегически бомбадрировачи.

Уилсън прави паралели между поведението на Русия сега и действията на нацистка Германия през 30-те години на ХХ век. Тогава цели държави са били анексирани и границите са били променяни с указ.

"Светът не е виждал съсредоточаване на толкова власт у един човек в Русия. Някои от ставащите неща предизвикват безпокойство у всекиго. Анексирането на страна, променянето на международните граници предизвикват риторика, каквато не сме чували от времето на Студената война, и много хора се опитват да разберат какви са стратегическите намерения на Русия", изтъква генералът по време на визита в Лондон.

Според Уилсън изискванията към американските военновъздушни сили са по-големи, отколкото са били в най-напрегнатите времена от Студената война. Днес обаче във ВВС на Вашингтон работят 300 000 души, а в края на 80-те години на миналия век са били около 600 000.