Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
Палмова плантация на о. Борнео

Палмовото масло присъства вече в почти всички хранителни продукти, включително и в българското бяло сирене, което слагаме на трапезата си почти всеки ден. Добивът на това масло от своя страна е основната причина за унищожаването на орангутаните. Заради увеличеното търсенето на евтините растителни мазници, се унищожават милиони хектари гори на островите Суматра и Борнео, част от Малайзия и Индонезия, където живеят симпатичните орангутани.

В последните години се говори все повече за храните, които включват растителни мазнини в съства си, и вредите и ползите от тях. Сами по себе си чистите студено пресовани растителни масла са безопасни в умерени количества. Термичната обработка обаче променя значително нещата. Такъв е случая и с палмовото масло. То съдържа много наситени мазнини, а при топлинна обработка се превръща в т.нар. трансмазнини, които са посочвани за причина за увеличаване на лошия холестерол.

Повечето от трансмазнините на пазара се срещат в изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, маргарини, хамбургери и др. Пържените картофи, приготвени във  веригите за бързо хранене,  също съдържат сериозни дози трансизомери.

Маслото от палмите е толкова популярно и евтино, че се ползва във всичко включително червила, козметика и почистващи препарати, и дори в най-популярните зърнени закуски.

По данни на Greenpeace заради палмовите плантации тези уникални маймуни ще изчезнат от лицето на планетата до 25 години. През последните 20 години заради изсичане на горите в Суматра и Борнео, орангутаните са загубили 90% от своите местообитания.

Дъждовни гори, големи 300 футболни игрища, биват изсичани на всеки час в Индонезия и Малайзия. за да се направи място за отглеждане на още и още палмови плантации. Вследствие на това унищожение 50 000 орангутани са били избити или са умрели вследствие на разрушаването на околната им среда.

Много от работниците в плантациите смятат орангутаните за вредители и сами ги избиват.

Организацията Change.org  се опитва да спаси последните останали от вида, като организира петиция против унищожаването им.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.