Конфронтацията межда САЩ и НАТО с Русия може да продължи и след ерата на Путин, заяви шефът на Пентагона Ащън Картър. Той тръгна на първата си обиколка в европейски страни.

"Промените ( б.р. в стратегията и политиката на НАТО), за които говоря са основани на очакванията Русия да не се промени под ръководството на Владимир Путин, а дори и след това", обясни той пред журналисти. На въпрос дали Путин ще промени поведението си Картър заяви: "Надявам се, но не мога да бъда сигурен".

В средата на седмицата в Брюксел ще се срещнат министрите на отбраната на страните от НАТО, за да обсъдят секретен документ, изготвен от командването на Алианса. Североатлантическият съюз възнамерява внимателно да анализира реалните възможности на ядрения потенциал на Москва. Поводът е изявлението на Путин, че "Русия в близко бъдеще ще попълни арсенала си с 40 нови междуконтинентални балистични ядрени ракети, способни да преодолеят дори най-модерната система за противоракетна отбрана".

Руският президент Путин има право по конституция да се кандидатира за още един мандат след 2018 г. Така той може да остане до 2024 г. на власт в Кремъл. Напоследък се засилиха спекулациите в Русия, че президентските избори могат да бъдат изтеглени за догодина. Мълвата носи, че дори самият Путин бил склонен на такъв вариант.

Представители на Пентагона, които пътуват с Картър, същевременно увериха, че на срещата в Брюксел САЩ ще призоват съюзниците от НАТО да се откажат от реториката и тактиката от периода на остро противопоставяне между Запада и Съветския съюз, известен като Студената война.