Русия е готова да обсъди заем за Гърция, каза първият заместник министър-председател Аркадий Дворковиче днес в интервю за телевизионния канал на английски "Русия днес".

Изявлението му идва часове преди среща между президента Владимир Путин и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Петербург.

"Най-важните неща за нас са инвестиционните проекти и търговията с Гърция. Ако е необходима финансова подкрепа, бихме разгледали този въпрос", каза той.

Веднага след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че е твърде рано да се говори за финансова подкрепа на Атина, която и не е поискала още подобно нещо.

Вчера руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак заяви, че страната му не е получавала молби за заем от Гърция и няма ресурси за това.

Гърция е заплашена от фалит и излизане от Еврозоната, защото преговорите ѝ с кредиторите за спасително финансиране срещу реформи са в задънена улица.

На 30 юни правителството на Ципрас трябва да плати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд. През юли и август следват близо 7 милиарда евро вноски към Европейската централна банка.

Гърция признава, че няма пари да посрещне тези задължения и няма да има, ако не се споразумее с кредиторите да възобновят замразено от миналия август спасително финансиране. Те обаче искат реформи в пенсиите, заплатите, ДДС, които правителството на Ципрас отказва да направи.

Русия и Гърция подписаха вчера споразумение за продължаване на проекта за газопровод "Турски поток" от европейската част на Турция в Гърция.

Европейската комисия днес не коментира тези развития извън традиционното припомняне, че всички енергийни проекти на територията на ЕС трябва да отговарят на неговото законодателство в областите на енергетиката и единния пазар.