Реформаторският блок ще настоява за редакция на въпроса в референдума за изборното законодателство, свързан с мажоритарния вот. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев след среща с лидера на ДПС Лютви Местан с цел консултации по темата.

Кънев заяви, че реформаторите ще искат въпросът да бъде редактиран така, че гражданите да отговорят дали са съгласни депутатите да бъдат избирани чрез преференциално гласуване без праг при запазване на пропорционалната избирателна система. Преди дни Местан каза, че ДПС ще поиска въпросът да бъде записан така: съгласни ли сте всички депутати да бъдат избирани мажоритарно.

В настоящата редакция на въпроса на референдума, инцииран от президента Росен Плевнелиев гражданите се питат дали са съгласни част от депутатите да бъдат избирани мажоритарно. Тази редакция е изключително неясна, тъй като не се уточнява каква точно част от депутатите се има предвид.

Местан заяви, че ДПС започва консултации с всички парламентарни групи по повод настояванията си за редактиране на предложените от президента въпроси за референдума, който най-вероятно ще се проведе наесен с местните избори. Той е представил предложението на движението за 100% мажоритарна система.

Днес обаче Местан определи идеята като "интелигентна провокация" и обяви, че ДПС настоява да се запази сегашната избирателна система. Според него ако всички депутати се избират мажоритарно това ще доведе до изкривявания на вота и еднопартийни управления, които у нас често стигат до авторитаризъм.

Местан е убеден, че ДПС ще вземе повече мандати ако има чисто мажоритарен вот. Според него обаче важен е националният интерес, а не тяснопартийният интерес на движението.

ДПС ще продължи срещите и с другите политически сили следващата седмица.