Традиционното недоверие към институциите става още по-силно, показва изследване на „Алфа рисърч“, проведено между 7 и 13 юни сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна. На дъното на класацията е прокуратурата. Само 6% от българите одобряват работата на оглавяваната от Сотир Цацаров институция. Лично главният прокурор има 13% доверие и 40% недоверие. Актуалната тема за необходимостта от съдебна реформа е привлякла вниманието на повече хора към проблемите и това се е отразило в доверието на гражданите. Само за няколко месеца и без това минималното одобрение към прокуратурата, следствието и съда – трите части от съдебната система, се е свило още повече.

Инцидентите между българи и роми и невъзможността на полицията да наложи ред са понижили доверието и в МВР. Само 18% имат доверие в полицията. Единствените институции, които имат повече одобрение, отколкото неодобрение, са БНТ, БНР и Българската православна църква.

В последните два месеца няма значима промяна в подкрепата за политическите партии. ГЕРБ остава на първо място, макар и с лек спад. Днес за партията на Бойко Борисов биха гласували 21,9% от избирателите, а БСП остава с два пъти по-малко подкрепа – макар и леко повишена в последните два месеца, от 11,5%. Неизменното трето място е за ДПС със 7,3%.

Тактиката на „подкрепа и критика“ се оказва успешна за Патриотичния фронт и АБВ – те леко подобряват позициите си – съответно на 5.7% и 3.5%. Реформаторският блок, към чиито министри имаше най-много атаки през последните месеци, запазват вота си от 5.7% „, се казва в анализа на „Алфа рисърч“.

„Атака“ остава на ръба за влизане в парламента при евентуални избори с подкрепа от 3,2%.

Най-одобряваните министри продължават да бъдат Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивайло Калфин.

„Новата тенденция през юни и която се наблюдава изключително рядко, е нарастване едновременно и на доверието, и на недоверието към няколко ключови, реформаторски настроени министри. Най-изявен е този феномен в отношението към здравния министър Петър Москов и социалния Ивайло Калфин“, казват още социолозите.

Одобрението за дейността на Петър Москов нараства спрямо април (от 24.3% до 27.8%), но интензивно се увеличават и критиците му (от 10.5% през април до 16.1% през юни). Аналогична е тенденцията в мнението за работата на социалния министър Ивайло Калфин (нарастване на положителните оценки от 19.7% до 25% и на отрицателните от 9.1% до 11.7%).

„В ситуация на поляризация на отношението към Москов и Калфин, регионалният министър Лиляна Павлова се откъсва като лидер в класацията на най-успешните министри с 30.7% положителни и само 3.8% отрицателни оценки.“

Положителната оценка за работата на правителството леко намалява до 20% при 41% отрицателна, но това не се отразява на личния рейтинг на Бойко Борисов, който има одобрението на 33% от гражданите.

Малко над половината от българските граждани (55%) са на мнение, че инициираният от Президента референдум за изборните правила има важно значение и може да окаже реален ефект върху начина, по който избираме своите представители на различни равнища на властта.