И АБВ внесе кандидатура за ръководител на БНБ в последния ден. Те обявиха своята кандидатура в парламента днес, очертавайки основните задачи, които му предстоят. Техният кандидат е Виктор Йоцов.

Йоцов е завършил икономика в УНСС, получил е докторантурата си от Икономическия институт към БАН. Специализирал е в САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, като освен това е преподавал в Международния банков институт, НБУ и УНСС. Между 1995-2003 г. работи в БНБ, а след това - в Международния валутен фонд, до 2010 г. Оттогава води катедра "Финанси" в УНСС и секция "Макроикономика" в Института за икономически изследвания към БАН.

Зам.председателят на АБВ и вицепремиер Ивайло Калфин, който представи кандидатурата, очерта и основните приоритети, които БНБ трябва да има според новата лява партия:

"За нас промените в БНБ не трябва да бъдат рутинна дейност. Според АБВ има поне две въпроса, които Българска народна банка трябва да свърши, и от бъдещия управител зависи да даде тона за тези промени. Първо, трябва да се възстанови доверието към централната банка, към нейниет способности да регулира, да наблюдава, да контролира, да надзирава банковия сектор. Слуд случая с КТБ всички виждаме, че доверието ни към институции, които са свързани с дейстивя или бездействия за КТБ, доста намаля."

Важно е да се отговори и какво не е било в ред в процедурите, и какво трябва да се направи, за да не се повтори отново ситуацията в КТБ, каза още Калфин.

"На второ място, ръководството на БНБ трябва да се заеме с нещо, което досегашното ръководство не вършеше. А това е много по-активна ангажираност по отношение на Европейския банков съюз, общия европейския банков надзор, и въобще институциите, които се формират в момента на европейско равнище. Централната банка трябва да подготви прехода от режим на паричен съвет към бъдещо влизане на България в Еврозоната. Това е нейна основна задача и това означава да участва много активно във всички европейски институции, които се занимават с тези въпроси," обобщи той.