Около 150 човека са се събрали и мирно протестират срещу ромските безчинства в столичния кв. "Орландовци", предаде БНТ. За първи път днес събитието има и разрешително от общината, даже две. Едното заявление е подадено от вечния протестиращ Йоло Денев, а другото - от "човек, пряко свързан с една политическа партия", съобщи националната телевизия, без да казва име.

Жителите на квартала отвориха подписка срещу нарушенията на реда от страна на незаконно настанилите се роми. Има данни, че точно допреди месец, месец и половина (точно, когато е 6-месечният срок до изборите, б.р.) бизнесмен е разквартирувал в махалата компактни маси цигани.

Относно провокаторите, които вчера видимо се набиваха на очи, шефът на СДВР Младен Маринов каза, че те не са от определена футболна агитка, но винаги на подобни събития са "в приповдигнато настроение". В кадър ясно се видя и Елена Ваташка, която е близка до БФС и е председател на Сдружението на футболните привърженици, обичайно е на място, когато се появат подобни агитки.

В "Орландовци" тази вечер са главният секретар на МВР Георги Костов, Младен Маринов и кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев.

Днес полицията е поставила импровизирани КПП-та и в квартала се допускат само хора, които имат адресна регистрация там.

Пред камерите на БНТ хора от протестиращите казаха, че не желаят никаква конфронтация и провокации нито към полицията, нито към циганите, а настояват само за законност.

Пред БГНЕС учителят в местното училище Румен Манолов заяви, че в момента полицията си върши работата адекватно, но за да се стигне до тази ситуация в квартала, органите на реда са действали като на пожар. Никой не е обърнал внимание на големите групи, които живеят без документи и регистрация. Според него броят на хората в гетото не е ясен, но там живеят поне 300-400 души, сред които има такива без адресни регистрации и документи за самоличност. Учителят подчерта, че проблеми с местните роми никога не е имало и винаги са живели в разбирателство с тях. Той изрази пълното си несъгласие с проявата на групата, която се опита да щурмува гетото.

Задържаните вчера 20 човека с полицейска мярка за 24 часа - най-вече по Закона за личните документи, вече са освободени.

Софийският районен съд пък гледа на късно заседание мерките на 4-ма, за които се смята, че са предизвикали зверското сбиване между роми и българи в събота, което отприщи напрежението. Това са тримата братя - Жони, Асен и Георги Коцеви, като първите двама са с обвинения за лека телесна повреда, извършена в съучастие по хулигански подбуди. Четвъртият е непълнолетен и се казва Данаил Колев.

Обвинителите искат постоянен арест за всички.