От 34 души, санкционирани от полицията при снощните размирици в кв. "Орландовци", само 8 живеят в квартала. Останалите са приходящи от други столични кварали. 

Така главният секретар на МВР Георги Костов резюмира в ефира на бТВ резултата от снощното нападение над полицейски кордон от страна на протестиращи срещу ромското гето в "Орландовци". Една голяма част от задържаните Костов определи като "провокатори". Сред тях имало и петима криминално проявени.

"Има 34 устанвени нарушители в "Орландовци" като 9 от тях са санкционирани на място. С настъпване на тъмната част на денонощието, определени групи, които определяме като провокатори, опитаха да разкъсат полицейски кордон. Задържани са 25 души. 20 от тях са административно санкционирани, а 5 са криминално проявени и са в ареста. Те ще бъдат докладвани на прокуратурата.", посочи Костов и допълни: 

т всички 34 нарушители, 8 живеят в "Орландовци", останалите са от други квартали.

На голямия въпрос организирани ли са тези приходящи провокатори, главният секретар бе лаконичен:

"Най-вероятно има някакъв елемент на организираност, но това тепърва ще се установява".

На обвиненията, че жителите на "Орландовци" са подавали многократно, но безрезултатно, сигнали до полицията за ромски набези, Костов отвърна:

"Тези обвинения в сегашната ситуация са определено странни. Всеки адресиран сигнал се обработва в срок като винаги гражданинът, подал сигнал, получава и отговор. Такава е нормативната база."

По повод протестите на полицаите и коментарите от страна на политическото ръководство на МВР, че не става въпрос само за недоволство срещу пенсионната система и условията на труд, Георги Костов намекна, че също смята така:

"Протестите излизат извън контекста на икономическите искания", посочи той. Но допълни:

редоставянето на обществен ред и сигурност е скъпа услуга. Въпросът е доколко можем да си го позволим. Аако полицията не вземе отношение, може да се стигне до непредсказуем край".

Междувременно БГНЕС съобщи, че е имало напрежение и в Гърмен. Снощи, в 1:30 ч, пак е имало опит за щурм на гетото. Групата протестиращи е била спряна от жандармерията.