Обявлението на САЩ, че в България ще бъде разположена тежка военна техника, не би трябвало да е новина за властта у нас.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ военният експерт и служебен министър в кабинета "Марин Райков" - Тодор Тагарев. Той коментира реакцията на управляващите след поредния анонс на Щатите, че в т.нар. източен фронт на НАТО, който включва и България, ще се струпа тежко въоръжение. В понеделник президентът Росен Плевнелиев посочи, че такова предложение не сме получавали. За подобни планове не знаел и военният министър Николай Ненчев. 

"Това не би трябвало да е изненада, защото още миналия септември НАТО реши да създаде съвместни сили с много висока степен за готовност, които да реагират за два дни. Бе решено да са от около 5000 души. Така че не говорим за някакви нови сили, а за такива в рамките на решението на НАТО от срещата на върха в Уелс (в която и Плевнелиев участва, б.р.)", заяви Тагарев.

"Страните от изторния фронт сами инициират такива дискусии. С разполагането на военни сили повишават и собствената си сигурност. В България, за съжаление, дебатът върви наобратно. Това е в наш интерес. Страни като Литва, Латвия, Естония, се стремят да привлекат въоръжение на своя територия, докато у нас дебатът е плах", допълни бившият военен министър.

По думите му Русия е тръгнала "да руши архитектурата на сигурност в Европа и проявява агресия".

"Най-естественото нещо е НАТО да повиши готовността си да реагира. Ние вече имаме съвместни съоражения със САЩ. Теоритично можем да откажем, но това са анализи и дискусии, които се водят в НАТО. Това е армия за сигурност за сравнително тежки случаи. Плановете за реагиране по чл. 5 се правят така, че да обхванат всички застрашени страни. И е в наш интерес да привлечем всички заинтересовани страни и сили", посочи Тагарев.