Новият стар лидер на ПЕС Сергей Станишев няма намерение да се изявява повече на политическата сцена у нас. Или поне така каза днес. Амбициите му били за кариера в чужбина. Попитан няма ли да се кандидатира за държавен глава, Станишев отговори, че позицията му е президент на ПЕС и целта му е да върне доверието, което е получил.

"Подкрепата, която получих от конгреса на ПЕС не е само личен успех и признание за работата, която съм вършил, но е успех и за моята партия - БСП, и за България", заяви Станишев.

Той благодари на председателя на БСП Михаил Миков и на соцпартията за подкрепата, която са му оказали за кампанията.

"Колкото повече българи заемат висока позиция в Европа, толкова по-висок е и авторитетът на страната ни, толкова повече врати се отварят, за да се налагат нашите интереси. БСП извървя много дълъг път. Помня колко много усилия трябваха, за да получим европейска легитимност. Тогава не съм си и представял, че българин може да застане начело на ПЕС. Ние трябва да надграждаме европейската легитимност на БСП", изтъкна Станишев.

Според Миков успехът на предшественика му на поста се дължи на прозрачната му и мотивирана кампания. "Ще продължим да те подкрепяме", обърна се лидерът на БСП към Станишев.

За предстоящите местни избори бившият премиер заяви, че няма предрешена кампания и предварително спечелен вот. България имала нужда от силна социална алтернатива. Лидерът на ПЕС смята, че несправедливостите в България се задълбочават и мисията на БСП била да работи за "възстановяване на надеждата".

Станишев изтъкна, че за три години Партията на европейските социалисти е станала по-силна.

"Имахме трима премиери, сега имаме 11. Успяхме да стабилизираме броя на нашата парламентарна група, за разлика от ЕНП, която загуби 50 депутати", отчете Станишев.

Той отбеляза, че е получил поздравления за избирането си от хора от различни политически партии. Сред първите, които са му се обадили, е бил премиерът Бойко Борисов. Президентът Росен Плевнелиев също му изпратил поздравление.