Президентът Росен Плевнелиев заяви, че към момента няма каквото и да било предложение към България от САЩ за разполагане на военна техника. Преди дни в. "Ню Йорк таймс" разпространи информация, че Вашингтон има идея да разположи военна техника в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия.

"Към момента следим процеса на взимане на решение във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено тези по източната граница. Към момента българското правителство няма каквото и да било предложение, което тепърва да можем да обсъждаме", каза държавният глава в отговор на въпрос на съвместната пресконференция с президента на Португалия Анибал Каваку Силва, който е на двудневно официално посещение у нас.

Плевнелиев заяви, че в рамките на решенията на НАТО страната ни допринася и действа отговорно за колективната отбрана. Той обаче посочи, че ако има допълнителни механизми и идеи по линия на двустранното сътрудничество, например между България и САЩ, българската страна ще се отнесе отговорно, тогава когато получим конкретни предложения.