Аз съм финансово независим и затова съм независим в политиката.

Този извод изведе оцелелият като депутат на БСП Георги Кадиев в предаването "Карай направо" по Нова тв. Кадиев говори за самосиндикалното си предложение за изменение в Изборния кодекс, разрешаващо агитацията на майчин език, което за малко не му коства изключване от парламентарната група на левицата. Бе спасен само с два гласа.

"Случи се най-хубавото нещо на БСП. Казаха не на отлюспването, на търсенето на врага с партиен билет. Нямаше да е приятно да си тръгна от "Позитано" 20 - 10 г. от живота ми са свързани с членство в партията. Баща ми е на 83 г., 60 г. член - трябваше първо на него да обяснявам какво се е случило", посочи Кадиев.

"Ние в БСП сме като българския национален отбор по футбол от 94 г. - когато оставиш всеки да прояви креативност, тогава сме най-добре", допълни той.

На реплика на водещата, че Столетницата претърпя доста изборни нарушения, Кадиев отвърна: 

"Доста избори изгубихме, но успявахме да съставим правителство. Не е важно само да спечелиш. Не знам каква е била договорката с ДПС през 2013 г. Понеже сме дисциплинирана партия не задавахме много въпроси".

Кадиев посочи и че никой в БСП не е разбрал защо Петър Стоянович е бил посочен за министър на културата. Допълни и че Петър Чобанов, който към днешна дата е депутат на ДПС, е бил избран за финансов министър лично от премиера Пламен Орешарски.

Връщайки се към предложението си за Изборния кодекс, Кадиев разказа, че всъщност не е мислел да внася такова. Но е бил провокиран от Патриотичния фронт (ПФ), който поиска в ИК да се запише затвор до 3 г. за агитация на език, различен от българския. 

"Предложението на ПФ за затвор беше взривоопасно. Иначе нямах намерение да правя предложения за изменения в Изборния кодекс. Мисля, че законопроектът, който вкарах, е съвсем нормален. Вземете един българин мюсюлманин, който не харесва ДПС, но ДПС изведнъж му казва "Ние сме единствение, които защитават правото ти да говориш на майчиния си език".... Защо вкарваме хора в кошарата на ДПС? Ние им подаряваме кауза. Те така или иначе си агитират на турски", аргументира се отново червеният депутат. И допълни: "Това е въпрос на национална сигурност, това не е лингвистичен спор."

Не му бяха спестени и въпросите за енергийния бизнес на съпругата му, която според медийни публикации, държи 10% от свободния пазар. По думите му, тя се справяла, защото била талантлива. Въпреки че миналата година фирмата й била на загуба.

"За рамките на България съм човек, който в никакъв случай не е беден. Но в моето образование е инвестирано - 1 милион долара. Можеше като много други да скрием собстеността на фирмите си. Аз съм създал компания, която е добра и печели пари. И в това няма нищо лошо. Кой иначе ще плаща заплати и пенсии", посочи Кадиев.

А заедно с водещата изчислиха, че от депутатска заплата печели около 3000 лева месечно, а от компанията си - около 20 000 лева за същия период. 

"Аз съм финансово независим и затова съм независим в политиката", обобщи червеният депутат.