ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

СТРАСБУРГ 

наш пратеник

Спорното търговско споразумение със САЩ ТТИП (Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции) преживя по-малко от 24 часа в Европейския парламент. В рамките на две заседания депутатите не можаха да постигнат споразумение по него и първо отхвърлиха гласуването, а после и дебата. Това стана в рамките на определената като една от най-инфарктните сесии на ЕП, която тече в момента в Срасбург. От Левицата се разделиха на три, подкрепа отказаха крайно левите, крайно десните и зелените, разделени са и от Европейската народна партия (ЕНП), макар и да заявиха готовност за гласуване. Днешното заседание бе съпътствано от протестни демонстрации на самите депутати, от последвали съмнения за процедурни хватки и от обвинения в проруска пропаганда в ущърб на Щатите.

За Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и Щатите у нас тепърва ще се говори по-задълбочено. Засега е обвито в мистерия. От всичките 24 точки по него донякъде известни са половината. Основните притеснения по тях са по няколко линии - че САЩ ще ни залеят с ГМО и опасни химикали, че ще започнем да добиваме шистов газ чрез фракинг, че има риск от пробив при защитата на личните данни на европейските граждани и най-вече, че неясно какъв арбитър ще разрешава спорове между частните компании и съответните държави.

Българските евродепутати - разединени

На тази сесия ЕП трябваше да приеме преме препоръки към Еврокомисията как да продължи преговорите със САЩ, позовавайки се на доклада на социалиста Бернд Ланге. Днес депутатите от крайно ляво и крайно дясно се появиха с призива "Стоп на ТТИП". След дълги спорове бе решено и дебатът да се отложи. А формалната причина - от приемането на доклада преди около две седмици до сега са постъпили над 200 положения за изменения в текстовете. А по правилник, при над 50 нови предложения, докладът се връща в комисия (в случая - по външна търговия).

Събитията около споразумението коментираха днес български евродепутати от двата основни полюса в ЕП - ЕНП и социалистите. Андрей Ковачев (ГЕРБ) определи историята около ТТИП като "идеологически украсена", Илияна Йотова постави условия, без които червените нямало да дадат подкрепа в зала, но пък призна, че Левицата няма единна позиция, а колегата й Момчил Неков вкара в играта и падането на визите за САЩ.

"Много от тези предложени около 200 поправки са идеологически украсени. Например, депутат чул от някъде, където живее, че ще бъдем залети от некачествени американски стоки и ГМО. Чукча не читатель. Това са митове и легенди - картинка на пилета с хлор няма да има. У нас казват, ето, ще надупчите Добруджа, вие сте слуги на Америка. Вече получавам и заплахи във фейсбук", коментира Ковачев.

"Много хипи изглежда цялата кампания - да носят тениски Не на ТТИП, някои имат и едни и същи плакати, крайно левите и крайно десните, като пакта Молотов-Рибентроп. Изключително зареден с популизъм дебат, сигурно и тениските си ги шият на едно и също място", допълни евродепутатът от ЕНП. Ковачев даде заявка, че въпреки различията в между националните групи в ЕНП, народната партия е била готова за гласуване. Между редовете от изказването му пред български журналисти днес се прочете и че подлага на съмнение дали с тези появили се 200 положения за изменения не се цели с процедурни хватки да се отложи дебатът в ЕП. Той реши да разсее и някои митове, според него, като този за арбитража.

Всъщност разрешаването на търговските спорове се очертава като най-спорния момент в споразумението. Ковачев припомни, че България има подписани две двустранни споразумения със САЩ за арбитраж по такъв тип дела и в сегашната практика проблем не е имало и не е била подлагана на съмнения.

"Това не е нещо ново, затова е непонятен този нажежен дебат - популистки и идеологически украсен с антиамерикански настроения в определени среди. Играят си със страховете на европейските граждани как някакви незнайни съдии ще изземат правомощията на националните съдии", посочи Ковачев. По думите му сред финалните положения за арбитража се съдържат много повече гаранции отколкото има в двустранните споразумения на членки на ЕС със САЩ - в това число и страните да изготвят списък с арбитрите, а в бъдеще да се създаде международен съд за този вид дела.

Левицата обаче е меко казано разделена, посочи на свой ред червената Йотова, визирайки снощното "бурно заседание" на левите. Една част настоява за отпадане на арбитража изобщо, като към тази част спадат и депутатите ни от БСП. Други пък са съгласни със създаването на международния съд, но пък настояват за повече яснота как ще се процедира до старта на функционирането му. "Една част от тези текстове са доста кръгли, дават основание за тълкувания", посочи Йотова.

По думите й нямало гаранция за защита на храните, личните данни, трудовите договори и пр. "Ако тези неща останат, няма да подкрепим доклада,", даде заявка социалистката.

ТТИП - път към падане на визите?

Младият Момчил Неков, станал популярен като "депутатът 15/15", пък обвърза споразумението със САЩ с падането на визите. Неков резонно постави въпросът що за облечена търговия с Щатите би била това, ако един български производител не може да види на място в какво инвестира. Падането на визите обаче няма да бъде търгувано от България срещу подкрепа за ТТИП, но пък въпросът ще бъде поставен (макар и да е въпрос на законодателна инициатива и решение на Сената и Конгреса). И Неков, и Ковачев припомниха, че ЕС реши да въведе реципрочност по отношение на отказа за България и още няколко държави от ЕС. Тази реципрочност означава въвеждане на временен визов режим за определен тип американски граждани, които искат да влязат на територията на страна от ЕС. Неков попита защо тази мярка се бави, а Ковачев призна, че не е ясно колко временна би била тази временна рестрикция. Отговори все още няма и от самия ЕС.