Парламентарната група на БСП решава днес дали да изключи депутата Георги Кадиев, съобщи народният представител в профила си във фейсбук след заседание на парламентарната група, продължило до късно снощи.

Пред радио "Дарик" Кадиев уточни, че новото заседание, на което ще се гласува дали да остане член на групата на БСП или не, е насрочено за днес в 11:30 часа.

Повод за предложеното драстично наказание е внесеният от депутата законопроект за промяна в Изборния кодекс, която да разреши предизборната агитация на чужд език, при положение, че бъде осигурен "едновременен и точен превод на български език".

Преди дни от групата на левицата заявиха, че не подкрепят това предложение на Георги Кадиев и настояха той да го оттегли до вторник тази седмица. Според правилника на групата за изключване са необходими 2/3 от гласовете на всички депутати от БСП, а не само от присъстващите. Парламентарната група на червената партия е от 39 души.

"Ще гласувам против отстраняването на Георги Кадиев", коментира депутатът от БСП Мая Манолова пред Нова тв. Според Манолова е абсолютно неприемливо да се изключи депутат от парламентарна група защото, че има мнение, различно от това на останалите.

"Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах", пише във фейсбук Георги Кадиев.