Маргарита Златарева

С гласовете на 104 народни представители от ГЕРБ и ДПС Маргарита Златарева бе избрана в сряда за зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ. Комисията вече може да заработи с пълния си 19-членен състав. Златарева беше избрана без своето място без подкрепата на депутатите от БСП и "Атака". 

Така кафето на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали завърши с резултат, а в пленарната зала се оформи моментна коалиция ГЕРБ-ДПС, насочена срещу изборния кодекс "Манолова".

Във вторник Местан обяви, че партията му ще се откаже от претенцията си да получи още едно място в ЦИК в полза на ГЕРБ. Той обаче продължи да твърди, че остават ощетени в квотното разпределение на бройките в комисията. Ден по-рано след консултации при президента Росен Плевнелиев и Борисов, и Местан в един глас твърдяха, че трябват промени в Изборния кодекс. След това дойде отстъпката на ДПС, но от движението едва ли са се отказали да бъдат компенсирани за компромиса, който направиха.

Казусът продължава да бъде актуален и да буди партийни страсти.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че "Коалиция за България" замисля да инициира разговори с други парламентарни сили за питане до Конституционния съд за действията на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава издаде указ за разпределение на местата в ЦИК като спорното място присъди на ГЕРБ.

"Няколко дни ГЕРБ занимава цялото общество с изкуствено създаден от президента казус. Президентът открито наруши закона, подложи под съмнение конституционния принцип за върховенството на закона. Има закон, приет от това Народно събрание, който ясно формулира начина на избор на ЦИК. По-голямата част от членовете се назначават от президента на база на предложения от парламентарните групи. Имаше ясен принцип за разпределение на квотите”, каза Станишев.

„Имаме държавен глава, който казва на всички останали граждани на България извън гласоподавателите на ГЕРБ – аз представлявам една политическа сила. Ясно е, че президентът наруши закона и по този начин и Конституцията на България”, добави соцлидерът.

Според него "парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него, и обслужва тясно партийни интереси, с което най-малкото дължи извинение на българските граждани”.

Въпреки че получи исканото зам.-председателско място Бойко Борисов продължи с атаките си към управляващите.

„Станишев напада президента, за да прикрие Мая Манолова с нейните глупости, с абсолютно глупавия  Изборен кодекс. Дупнишката юридическа школа се провали. Те направиха кодекс, който не работи. Той е кодекс само за 4 партии”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Той противопостави и Местан на БСП: 

„Местан е по-грамотен човек и вижда, че за това, което е направила Мая Манолова, един ден ще му се смеят, че е участвал в този пасквил, написан от нея", каза още Борисов.

От ДПС не спестиха отново критиките си към държавния глава, който според тях с пристрастната си позиция довел до създаването на казуса с ЦИК. Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев каза:

„Кое налагаше в Изборния кодекс да се дават правомощия президентът да избира членовете на ЦИК? Ако парламентът определяше членовете, тогава нямаше да стигнем до това президентът да преиначава и да раздава справедливост. Неговата работа не е да налага справедливост, а да е обединител на нацията. Докато той е президент, аз няма да гласувам нито един текст, който му дава или разширява някакви правомощия”.