Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мечтите, че един ден ще можем да живеем прилично с втората пенсия се сблъскват с горчивата реалност. През последните години пенсионните фондове са докарали по-ниска доходност и от парите в банка, показва статистиката на Комисията по финансов надзор. Резонен е въпросът за качеството на управление на фондовете, които въртят милиарди левове от нашите пари. Защо вместо да управляват парите просто не ги сложат на влог? Така не само, че няма да взимат такса за управлението им, но и ще отпадне една цяла новосъздадена административна машина.

 

От 2009 г. до 2013 г. средната годишна доходност на деветте универсални пенсионни фонда, където отиват вноските на всички българи, родени след 31 декември 1959 г., е между 3,86% и 6,29%, като средната й стойност е 5,02% (виж графиката).


В същото време за периода депозитите с матуритет от 6 месеца до година са се олихвявали средно с 5,95%, показват данните на БНБ, като пак се изчисли средногеометричната стойност на показателя. Факт е, че лихвата през последните години намалява, но аналогично се свива и доходността при пенсионните фондове.

 

 

При професионалните фондове, където се осигуряват работещите при по-висока категория труд, доходността е близка - между 4,16% и 5,56%. Доброволните фондове са докарали между 3,18% и 5,93%.

Към края на 2013 г. средно на осигурен в универсален фонд са се натрупали по 1640,90 лева. В професионалните фондове има повече пари - средно по 2673,49 лв. на човек. В доброволните допълнителни фондове средствата са средно 1134,68 лева. 

Общо осигурените по т. нар. втори стълб лица са 3 330 031.

 

Ключови думи

Коментари

tony1975

Много тъжно! На мен инвестиция в акциите на Софарма Трейдинг ми донесе печалба от 130% за последните 4години. Всеки дса си решава, как да управлява финансовите средства! п.с. Поздрави на автора, май следи Фофумът ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.