60 години в джаза ще празнува Милчо Левиев на 10 юни в столичната зала „България“. Бенефисният концерт на големия музикант ще бъде заедно с трио "Акустична версия“ – Антони Дончев, Георги Дончев и Христо Йоцов, които също празнуват 30 сезона на сцената.

Своето начало ще обединят двама джазмени с различен път, които в различно време са тъпкали по една и съща пътека. Биг Бендът на БНР преди години придобива легендарен статус с Левиев, а днес е дирижиран от Дончев. Милчо Левиев е създател на групата "Джаз Фокус’65“, с която дава силен тласък за развитието на джазовото изкуство у нас. Той е повлиял върху изграждането на поколения музиканти, както и за респекта, който има към България в джазовите среди в САЩ.

Ето как започва пътят на Левиев в джаза по света:

"Напуснах България по много причини. Най-главната от тях беше, че не мога да живея в общество, където човек няма най-основното право – да пътува. Хората на Запад не могат да разберат това, защото никой не ги ограничава. С изключение на Третия райх, когато е съществувало нещо подобно на онова, което беше у нас. Не можех да се примиря, че някой ще ми каже кога мога да изляза и кога не мога".

Заминах заради липсата на елементарна човешка свобода… Поканиха "Джаз-Фокус“ на най-големия джаз фестивал в Нюпорт. И, разбира се, не ни пуснаха. Дадоха паспорт на един, а на друг не дадоха. А ние бяхме квартет, в който не можеше да има заместници – Симеон Щерев-Банана с кого ще го заместиш, или мен с кого ще ме заместят? Много добре знаеха, че ако спрат един, няма да отидем. За политически неща няма да говорим. Какво е комунизъм, какво не е, какво е капитализъм, какво – държавен капитализъм, какво е фашистки комунизъм – това са неща, които политиците и философите трябва да ги решат. Моята работа е да правя музика.“

Източник Площад Славейков