Двама настоящи и двама бивши крале се простиха днес с Кардам - най-големия син на последния български цар и експремиер Симеон Сакскобургготски.

Подпрян на бастун, бившият испански монарх Хуан Карлос
разговаря със Симеон. Вляво е кралицата майка София.

Той бе погребан тази вечер в манастира "Сан Херонимо ел Реал" в Мадрид. С такова присъствие на погребението то бе почти като на държавен глава, коментира в. "Ел Мундо".

Траурната служба по православния обичай отслужи българският архиепископ Антоний.

На погребението дойдоха испанският крал Фелипе VI и съпругата му кралица Летисия. Те бяха придружени от абдикиралия преди година крал Хуан Карлос и превърналата се в кралица майка София. Испанският монарх бе изключително близък приятел на Симеон. Дойдоха и представители на аристокрацията от иберийската страна.

Симеон приема съболезнованията на настоящия испански крал Фелипе VI

От Холандия пристигнаха нейният крал Вилем-Александър, кралица Максема, както и кралицата майка Беатрикс, абдикирала миналата година. От Хага съобщиха, че монархът не идва като даържавен глава, а като частно лице. Неговият брат принц Йохан Фрисо почина като Кардам след няколко години в кома.

От ляво на дясно: холандският крал Вилем-Александър, кралица Максима,
испанският монарх Фелипе VI и кралица Летисия влизат на опелото на Кардам.

Кардам търновски почина на 52-годишна възраст на 7 април. Той бе в кома повече от 6 години и половина. Първородният син на Симеон катастрофира тежко на 15 август 2008 г. при шофиране с твърде висока скорост на магистрала край Мадрид. Той така и не дойде в съзнание.