"Когато Делян Пеевски напусне ДПС, те ще станат нормална партия, с която ще може да се разговаря", заяви днес в интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Борисов обясни, че към днешния ден няма партия, която, дори да каже на ДПС само добър ден, да не обере негативите. Той обаче допълни, че Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, които са партньори на ГЕРБ в управлението, дължат на ДПС факта, че я има властта. Защото Движението единствено освен управляващата партия подкрепи оставането на плоския данък. Според Борисов, в противен случай ГЕРБ са щели да излязат от управлението.

Често по време на интервюто Борисов излизаше извън зададения му въпрос. А в самото начало водещите се застраховаха, че много от въпросите ще бъдат "олигофренски".

В началото на разговора бе пуснат монолог на актьора Ненчо Балабанов, признат за най-добрия имитатор на Бойко Борисов.

"15 години ме имитират. На чужд гръб е хубаво да се смее човек. Справя се добре, хванал е основни моменти. Гледал съм го и по сутрешните блокове. Реших, че е по-добре сам да дойда", пошегува се премиерът.

На всеки въпрос за връзките му с ДПС премиерът даваше за пример разпространявания някога слух, че Нова телевизия била "негова". Колкото едното е вярно, толкова и другото, изтъкна той.

Последва въпросът защо медиите на Пеевски отново са станали толкова дружелюбни към него.

"Искам да им кажа: Не бъдете дружелюбни! Бъдете като Нова телевизия като вчера, за което ги поздравявам - да съберете от сутрин до вечер хора, които мразят ГЕРБ. Моля ви, г-н Пеевски, направете нещо като Нова телевизия, пишете само лошо, за да докажете, че не сте свързан с мен. Единственото, което се възползвам да помоля в ефир, е да продължават от сутрин до вечер да казват, че някъде е паднала плочка, че бай  Киро хвърлил буците вар в пловдивските фонтани, вместо да прочете указанията. Има много такива "баш майстори" в строителните компании", драматично призова Борисов.

И скочи на темата за магистралите.

"Ако викна германци, а не българи, ще ме питат защо? Защото два пъти български фирми асфалтират, а трябва да преасфалтираме."

Стана дума и за КТБ, Цветан Василев и отношенията му с Делян Пеевски.

Премиерът сподели, че за 4 години се е срещал 4 пъти с изпадналия в немилост банкер.

"Едната бе за асфалтирането на двора на Френската гимназия. Втората - когато дойдоха феновете на "Ботев" (Пловдив). Третия път беше довел германски инвеститори", каза Борисов, но не успя да разкаже за четвъртата среща.

Той призна, че е идвал в централата на КТБ.

"Василев настояваше много конспиративно да дойда в банката. Вкарах колата в гаража, да не го винят в нищо, качихме се горе", разказа министър-председателят.

Той бе категоричен, че главна вина за фалита на КТБ имат експремиерът Пламен Орешарски и финансовият му министър Петър Чобанов. Борисов припомни как тогавашната власт обсадила Общинска банка с конна полиция. което си било репетиция за това, което ще се случи с КТБ.

Запитан за аферата "Костинброд", лидерът на ГЕРБ отвърна, че никога не повдига тази тема, тъй като ставало дума за явен фалшификат. И пак "скочи" към друга тема - усвояването на еврофондовете. Борисов изтъкна, че в това отношение сме много по-добре от Румъния, само трябвало да бъдат сравнени показателите.

"Не гледай сега лаптопа", каза премерът на водещия Виктор Николаев.

Но когато журналистът му обясни, че гледа карикатура на Христо Комарницки във в. "Сега", Борисов се засмя:

"Поздравявам Комарницки, сигурно си е оправил надницата с мен. Но не съм толкова дебел, който ме рисува. Можеше вчера да ме види на турнира по тенис."

"Не сме избрали ние Сотир Цацаров. Избра го Висшият съдебен съвет. Ако го бях избрал аз, нямаше да ни разкарват с Цветанов", заяви Борисов. "Нашият прокурор е напълно независим по смисъла на своята работа. Също като в Румъния и у нас той не е подчинен на управляващите", изтъкна той, като допълни, че всяка събота Сотир Цацаров разговаря не само с него, а и с още редица високопоставени лица.

На примера на водещите за разследването на Понта, Борисов възкликна:

"Нима мен тук не ме влачиха 15 години по прокуратурата, проверяваха ме за какво ли не. Колко дела направиха на Станишев, на Софиянски? Да те викат в прокуратурата - това им е работата. При нас прокуратурата също е без контрол, както и в Румъния."

 За пореден път Борисов категорично заяви, че няма намерение да се кандидатира за президент.

"17 години вече ме питат, аз им казвам, че нямам намерение засега да ставам президент", каза той.

"Животът продължава и след мандата на правителството", провокираха го от Нова телевизия.

"Аз съм работил по 20 часа на ден. Мисля, че с това темпо, след като вече не съм премиер, няма да ми се гледа нищо и никой...", отговори премиерът.

Лиляна Павлова няма да бъде кандидат за кмет на предстоящите избори, каза още  Борисов. И допълни, че Данчето, както той нарича Йорданка Фандъкова, се справяла отлично начело на София. Няма да има промяна и в кандидатурите за градоначалници на големите градове като Пловдив, Варна и Бургас.