Иван Костов е бил последният български премиер (1997-2001 г., б.р.) с визия какво ще става в държавата след месец-два. "След това вече има само манекени, които съобщават нещо и нищо не се случва." Това каза бившата депутатка от БСП и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева по Нова тв. Тя слага само и Симеон Сакскобургготски заедно с бившия лидер на СДС в графата си за истински политически съперници.

По отношение на конфликта си със Сергей Станишев Дончева каза, че той е започнал още в далечната вечер на 2001 г., когато Георги Първанов го е представил като новия лидер на БСП. Тя "нарисувала" какво ще се случи със Столетницата още тогава:

"Нашата работа е да дадем ферарито на един любител шофьор с току що взета книжка. Аз успях да сляза от ферарито в един момент... И с цената на някакви политически негативи, но и с цената на позитиви", заключи Дончева.

"Ние имаме пълна несъвместимост", описа тя днешните сди отношения с лидера на ПЕС.

Дончва изреди и нещата, които не харесва у Бойко Борисов:

"Не ми харесва например, че той може да пристъпи към управление втори път, без да има идея какво ще прави в ключовите сфери. Не ми харесва, че е склонен да загуби година и половина, за да стане заложник на ДПС и кръга "КОЙ" в предстоящите президентски избори."

В първия му мандат пък не ѝ допадало, че е склонен да реже лентички до безкрай по смешни поводи и свободата, която давал на Цветан Цветанов "да безчинства като вътрешен министър".

Същевременно Дончева е впечатлена от нещата, които се правят в областта на културата. На забележката на водещия, че по някакъв начин с приличат с Бойко Борисов, тя отговори, че няма лошо, ако му прилича в това - да говори по ясен начин и хората да я разбират.

Относно сегашното правителство тя каза, че Петър Москов прави впечатление, Лиляна Павлова била стара пушка, а най-много я притеснявали безличните хора в кабинета.

"Даже Ангелкова – ами аз я помня като съветник на Филип Димитров в мандата 2005-2009. Човекът, който носи чантата на Филип Димитров. Тя успя някъде да окъпе Ремзи Осман, щото е кърджалиец, да я вземе в същата роля.

Не ми харесва Плевнелиев да я издигне за министърка, освен да му е влязла под кожата по другия начин..."

На въпрос какъв е "другият начин", тя каза, че не иска да гадае, но това е "несериозен подход".

Тук водещият интервюто Мон Дьо започна да я разпитва какви постове си избира - министър-председател, президент, или министър на вътрешните работи, но Дончева каза, че по-скоро я блазни културата. 

"Имам праг на преситеност от ченгесарницата", обясин избора си Дончева.

Ако трябвало да е на самотен остров с политик, тя не би избрала български или дори Мартн Шулц, а някой като Чърчил, Тачър или Хелмут Кол. "Аз искам с най-добрите  - каза Дончева. - Не мога да си представя, че Мартин Шулц може да ме научи на нещо."